Aktuális

Drágulhat a fenyőfa a koronavírus miatt

December elején érkeznek a fák az árusokhoz. Kiderült, mennyiért vehetünk idén fenyőfát.
fenyőfa

Méterenként ezer forinttal is drágább lesz a fenyőfa azoknál a termelőknél, akik csak kereskedőknek árulják a fáikat – számolt be a Tények. Az áremelkedést a koronavírus-járvány, az euróárfolyam-változás és az alkalmi munkaerő hiánya okozza. “Drágábbak a munkabérek, a növényvédőszerek, az önköltségi ára is évről évre növekedik, úgyhogy valószínűleg a fogyasztói ár is fog növekedni” – nyilatkozta egy őstermelő. 

Bár még több mint egy hónap van hátra karácsonyig, vannak, akik már kinézték a fájukat. A legkedveltebb fajta a nordmann, de népszerű az ezüst- és a lucfenyő is. A legtöbben 175-200 centi magas nordmann fát szeretnének venni, ez idén 20 ezer forintba kerül majd. Az ezüstfenyő ára 9-10 ezer forint lesz. “A legolcsóbb a lucfenyő, pár évvel ezelőtt még ez volt a legkeresettebb fenyőféle, most már teljesen megfordult a tendencia: ez lett a legkevésbé keresett. Ennek az ára 4500-5 ezer forint körül fog mozogni” – mondták el egy budapesti kertészetben.

Vidéken általában olcsóbbak a fenyők: például egy csákonydoroszlói termesztő már harmadik éve ugyanazon az áron kínálja a fákat. Nála a nordmann fenyő métere 4 ezer – 4500 forint. 

Az arnóti fenyvesben december elsején kezdik el kivágni a fákat. A vágott fenyőkínálat december elején jelenik majd meg az árusoknál.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Czeglédi Zsolt

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top