Aktuális

Magyar Orvosok Szakszervezete: „Két hét múlva brutális lesz a járványhelyzet”

A szervezet elnöke szerint a magyar kórházakban már most bergamói állapotok vannak.
Koronavírus mentők

Szabad Zoltán, a Magyar Orvosok Szakszervezetének új elnöke (MOSZ) a Népszavának adott interjújában többek között beszélt az egészségügyi szolgálatról szóló új törvényről, illetve annak módosításáról. Elmondta, a szervezet, ami 12,5 ezer embert képvisel, jelezte a kormányzatnak, ha számukra nem kedvezően alakul a jogszabály, az egészségügy január elsején kártyavárként omolhat össze.

Hozzátette, szerinte a járvány két hét múlva brutális helyzetet teremt majd. „Lassan ott fog tartani a rendszer, mintha sztrájkolnánk, mert a rendszer csak az alapszolgáltatást tudja majd nyújtani. Az azonnali életmentésre nem szorulók a Covid-19 miatt már most is folyamatosan szorulnak ki az ellátásból – mondta.

Arra a kérdésre, előfordulhat-e a bergamóihoz hasonló helyzet magyar kórházakban, az elnök azt mondta, már most is van ilyen. „Nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Hiába neveznek ki újabb ágyakat intenzívnek, mert nincs melléjük megfelelő képzettségű szakember. Olyanokat nem lehet csak úgy leakasztani valahonnan.”

Szabad Zoltán szerint probléma, hogy az orvosok nem állhatnak ki az emberek elé, hogy elmondják, mennyire súlyos a helyzet, ehhez ugyanis a munkaszerződésükben rögzített titoktartási nyilatkozat miatt nincs joguk. Az elnök szerint amennyiben a média beszámolhatna erről, az növelhetné a védekezés hatékonyságát is. „Azt gondolom, ez közügy, és ráadásul fontos célokat szolgálna” – mondta.

Olvass még többet a koronavírus-járványról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top