nlc.hu
Aktuális

Az EP dönthet Szájer József mentelmi jogáról

Az Európai Parlament fog dönteni Szájer József mentelmi jogáról

Kábítószer birtoklása miatt ugyan megütheti a bokáját a botrányba keveredett, lemondott EP-képviselő, Szájer József, de amíg mentelmi joga van, nincs mitől félnie.

A Ryanair új reklámarca, Szájer József ugyan lemondott az Európa Parlament képviselői tisztségéről, de ettől még az állással együtt járó mentelmi jog idén december 31-ig jár neki. A belga ügyészség várhatóan kezdeményezni fogja az Európa Parlamentnél Szájer mentelmi jogának felfüggesztését, és az EP döntésétől függ, hogy lesz-e jogi következménye annak, hogy a belga rendőrök kábítószert találtak a képviselő hátitáskájában – írja a Népszava.

Szájer József még 2017-ben (fotó: MTI Fotó: Komka Péter)

Szájer József még 2017-ben (fotó: MTI Fotó: Komka Péter)

Van persze egy másik megoldás is: Lattmann Tamás nemzetközi jogász a lap kérdésére elmondta, hogy Magyarország kérvényezheti az ügy teljes átvételét, és annak hazai lefolytatását is, de a másik ország nem kötelezhető arra, hogy átengedje azt. Persze ha az EP nem függeszti fel a képviselő mentelmi jogát, annak lejárta után a letartóztatás úgy is megejthető. Amennyiben Szájert letartóztatnák, Magyarország még kérheti Belgiumtól a kiadatását. A kábítószer birtoklásáért kiszabott belgiumi büntetés nagyban függhet a talált mennyiségtől is, általában 3 hónap és 5 év börtön közötti ítéletek szoktak születni, de gyakran hoznak döntést felfüggesztett börtönbüntetésről is.

A Szájer-ügyről ennél is bővebben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top