nlc.hu
Aktuális

A Capitolium elleni támadás áldozatai

Már 5 áldozata van a Capitolium-ostromnak, egy rendőr is meghalt

A férfi még saját lábán vissza tudott menni az őrsre, majd ott összeesett.

Kórházba szállítása után életét vesztette a Capitolium egyik rendőrtisztje, Brian D. Sicknick. A férfi akkor sérült meg, amikor próbálta visszaszorítani a tüntetőket az épületben, majd miután visszatért az őrsre, összeesett, és hiába szállították kórházba, az életét már nem sikerült megmenteni, így ő lett az amerikai törvényhozás épületénél kialakult zavargások ötödik halálos áldozata. A másik négy halálos áldozat mind civil volt, egy nőt a rendőrök lőttek le, hárman pedig egyelőre tisztázatlan okokból vesztették életüket.

A rendőrtiszt halála ügyében a washingtoni rendőrség a capitoliumi és a szövetségi rendőrség segítségével, emberölés gyanújával indított nyomozást. Sicknick 12 éven át szolgálta a capitoliumi rendőrséget. Az AP hírügynökség értesülése szerint a zavargások miatt miatt január 16-i hatállyal lemond tisztségéről a capitoliumi rendőrség vezetője, Steven Sund.

Szerdán este Donald Trump amerikai elnök több száz híve erőszakkal behatolt a törvényhozás épületébe, és végül a Nemzeti Gárda segítségével több óra alatt sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom előtt Trump egy washingtoni gyűlésen mondott beszédében feltüzelte híveit, egyebek közt ismét azt állította, hogy csalás miatt veszítette el a választást. 

Magyar idő szerint pénteken kora hajnalra Trump hozzáállása valamelyest megváltozott, egy, a Twitteren közzétett beszédében elismerte, hogy át fogja adni a hatalmat.

Mostanra a Kongresszus hitelesítette az eredményt. Január 20-án új adminisztrációt iktatnak be. Mostantól arra koncentrálok, hogy zökkenőmentesen és rendezetten adjam át a hatalmat.

– fogalmazott.

(via Blikk/Telex)

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét.

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök támogatóinak egy csoportja a rendőrkordont áttörve megpróbál behatolni az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án, amikor a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét (Fotó: MTI / AP / Julio Cortez)

Még több hír a Capitolium ostromáról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top