nlc.hu
Aktuális

Zaklatási botrány a Debreceni Egyetemen

Zaklatási ügy miatt távozott a Debreceni Egyetem kitüntetett dékánja

Még a tavalyi tanévben váratlanul távozott a Debreceni Egyetem József Attila-díjas, lovagkereszttel is kitüntetett író dékánja, Bálint Péter. A távozása hátterében egy zaklatási ügy állhat.

Amikor tavaly áprilisban visszavonták Bálint Péter dékáni megbízatását a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK), szokatlan módon a döntést egyáltalán nem indokolták. A távozás azért is volt váratlan, mert Bálint néhány hónappal korábban még többéves terveiről számolt be, és az is szokatlan volt, hogy utódja, Móré Marianna megbízatása csak december 31-ig szólt, de még ezt sem töltötte ki: júliusban Gortka-Rákó Erzsébet került a helyére Szilvássy Zoltán rektor megbízásából. A 24.hu úgy értesült, hogy Bálint távozása mögött egy zaklatási ügy állhat.

Bálint Péter a József Attila-díj átvételekor 2012-ben (fotó: MTI Fotó: Földi Imre)

Bálint Péter a József Attila-díj átvételekor 2012-ben (Fotó: MTI Fotó: Földi Imre)

A lap értesülése szerint a volt dékán ellen etikai eljárást indítottak, ami az elmarasztalásával zárult. Bálintot egy női oktató jelentette fel, mert „megengedhetetlenül közeledett hozzá”. Bálint ezt nem ismerte el, szerinte csak barátkozós volt. Fézer Tamás, az etikai bizottság vezetője nem nyilatkozott a témáról, ahogy az egyetem vezetősége is kerülte a konkrétumokat, de a GYGYK két oktatója is megerősítette a 24.hu értesülését. A lap magát Bálint Pétert is megkereste, de amint meghallotta, miről van szó, kijelentette, hogy nem kommentálja az elhangzottakat.  

Zaklatási botrányok a közelmúltból:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top