nlc.hu
Aktuális

Híres szocialista épületet bontanak Budán

Bontják az MTA egykori Kémiai Kutatóintézetének épületét

A szocialista építészet egy újabb emblematikus és minőségi épülete semmisül meg éppen. Megkezdődött az MTA Kémiai Kutatóintézetének bontása.

Idén belehúztak az ikonikus épületek bontásába Budapesten. A Márványmenyasszony épülete, a Wichmann kocsma, a BME két épülete és a főváros legrégebb óta működő húsboltjának épülete mellett most bontásra kerülhet a régen a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóintézetének otthont adó épület is a Rózsadombon – írja az Artmagazin főszerkesztője, Topor Tünde posztjára hivatkozva a Telex.

Bontják a valaha az MTA-hoz tartozó Központi Kémiai Kutató Intézetet (Ferkai András megfejtette), amit az Iparterves...

Közzétette: Topor Tünde – 2021. január 11., hétfő

A szakértők a szocialista építészet minőségi produktumának tartják az épületet, bár nem számít műemléknek. A lebontása pedig beleillik abba a trendbe, amiben az 1945 és 1989 közötti építményeket sorra tüntetik el az országból. A telek tulajdonosa jelenleg a Magyar Nemzeti Bank Pallasz Athéné Alapítványa, a rózsadombi terület pedig kiemelkedően értékesnek számít. A területen az MNB egy oktatási, kutatási, tudományos és kulturális funkciókkal ellátott fejlesztést kíván megvalósítani, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Legendás szocialista épületeket bontottak már le:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top