nlc.hu
Aktuális

Minél kisebb településen él, annál kevesebbet keres a magyar

Óriási a különbség: minél kisebb településen él, annál kevesebbet keres a magyar

Az átlagkereset 2019-ben Magyarországon bruttó 295 ezer – nettó 250 ezer - forint volt, de településtípusonként nagy eltérés mutatkozott.

A budaiak átlagosan száztízezer forinttal többet vihettek haza a pestieknél, de a GKI adatai szerint még pestinek is megérte lenni az ország többi részéhez képest, már ami fizetéseket illeti. Budapesten összesítve 330 ezer forint nettó volt az átlagbér, míg a megyei városokban élők 267 ezer forintot vihettek haza. A kisebb városokban lakóknak már be kellett érniük 228 ezer forinttal, a legrosszabbul pedig a községek lakói jártak, ők átlagosan csak 197 ezer forintot kerestek nettóban – írja a Portfolio.

Gyári hegesztőmunkás (fotó: Pixabay)

Gyári hegesztőmunkás (fotó: Pixabay)

A legmagasabb átlagkereset Telkiben volt, havi 490 ezer forint, a legalacsonyabb pedig Csenyétén, havi 36 ezer forint. Dél-Dunántúlon és az északkeleti megyékben az átlagosnál kevesebbet kerestek, míg a Nyugat- és Közép-Dunántúli régiókban az átlagosnál többet kerestek a dolgozók. A legtöbbet Pest és Győr-Moson-Sopron megyékben (havi 274 ezer forint) lehetett keresni, a sereghajtóknak pedig Nógrád (211 ezer), Békés (208 ezer) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (193 ezer) bizonyult. A fővárosban a II. és a XII. kerület lakói vihették a legjobb fizetéseket haza. A helyzet az elmúlt néhány évben nem nagyon változott.

Vannak a sokat keresők, és vannak a lottónyertesek. Most az utóbbiak jönnek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top