nlc.hu
Aktuális
50 fős rendőri különítmény nyomoz hálapénzes ügyekben

50 rendőr vigyázza, hogy az orvosok ne fogadjanak el hálapénzt

A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) ötven dolgozója vizsgálja majd a hálapénzes eseteket márciustól. Akár névtelen bejelentések után is ellenőrizhetnek.

Az úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot március 1-től lehet alkalmazni az egészségügyi szolgálati jogviszonyt választók esetében. A vizsgálat megindításához ügyészségi jóváhagyásra lesz szükség, és egy emberrel kapcsolatban egy év során maximum három alkalommal lehet eljárni – írja a hvg.

Vége a diszkréten zsebbe dugott borítékok korszakának? (MTI Fotó: Kovács Tamás)

Vége a diszkréten zsebbe dugott borítékok korszakának? (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

A megbízhatósági vizsgálat során olyan valóságban is előforduló helyzetet hoznak létre mesterségesen, ahol meg tudják nézni, hogy a vizsgált személy eleget tesz-e szolgálati kötelezettségének, és befolyásmentesen látja-e el a feladatát – magyarázta Samu Attila dandártábornok, a Belügyminisztérium sajtószóvivője. A tavaly elfogadott rendelet alapján idén már büntethető, ha valaki hálapénzt ad vagy kap, lebukás esetén akár egy év szabadságvesztés is járhat az elkövetőnek. A kormány decemberben közel kétmilliárd forintot szavazott meg az NVSZ létszámfejlesztésére.

Az új rendelet főleg a szülészeteken okoz kavarodást:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top