nlc.hu
Aktuális

A nő nem ember?

A nő nem ember és a lány nem gyerek a miniszteri biztos szerint

Egészen megdöbbentő látni, ahogy a politikusaink menetelnek visszafelé az időben. 2021 erősen indul, már januárban tocsogunk a hétköznapi hímsovinizmusban.

Ismeritek azt a régi vicces(nek szánt) mondást, hogy „Az asszony nem ember, a sör nem ital és a medve nem játék”? Hoppál Péter miniszteri biztos facebookos profilképéről épp ez a mondás jutott eszünkbe, csak épp kicsit kifacsarva: a nem ember, a lány nem gyerek, a medve nem játék – aminek csak a legutolsó állítása az igaz.

Vissza a múltba

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-oldal szúrta ki, hogy Hoppál Péter (egyházzenész, karnagy, 2009 óta országgyűlési képviselő, 2014-től 2018-ig kultúráért felelős államtitkár, 2018 óta miniszteri biztos) profilképére tett kereten a család az áll egy asszonyból, gyerekből, jányból és emberből.

Hoppál Péter szerint a nő nem ember

A felirat szerint a család: asszony – gyerek – jány – ember (Kép: Hoppál Péter Facebook-oldala)

Nem túl biztató, ha országunk vezetői visszarepültek lélekben az 1900-as évek elejére, amikor ez a nézet volt általános, miszerint a nő nem egyenrangú a férfivel, és gyászolunk, ha lány születik, mert az nem számít gyereknek. Reméljük, lassan befejezik a múltba révedést és visszafelé haladást, mert semmi kedvünk újra olyan rendszerben élni, ahol a földesúré az első éjszaka joga az esküvő után, és az asszony különben is verve jó, hogy tudja, hol a helye. Ha nyíltan vállalhat ilyen hímsovniszta hozzáállást egy vezető politikus (és sajnos ennek szemtanúi vagyunk már évek óta), akkor mi nők teljesen feleslegesen erőlködünk, hogy a párkapcsolatokban és munkahelyeken egyenrangúságot, tiszteletet vívjunk ki magunknak.

Ki számít embernek?

Segítünk a politikusoknak, hogy ők is megértsék, ki számít embernek így 2021 kezdetén, úgy általában máshol a világon (de leginkább a hanyatló nyugaton), rögtön három definíciót is alapul vehetünk, ha meg akarjuk határozni az ember fogalmát:

  1. Az egyik a keresztény elképzelés, melyben Isten az embert a saját képére teremtette.
  2. A másik az a filozófiai alapvetés, miszerint az ember attól ember, hogy speciális képességei (például a tudatossága) kiemelik az állatok közül.
  3. A harmadik pedig a biológiai látásmód, azaz hogy az embert a DNS-e teszi emberré és határozza meg.

Egyik megközelítésben sincs szó arról, hogy az ember definíciója az lenne, hogy pénisze van és heteroszexuális úton fiúgyermekeket képes gyártani.

A nők nem számítanak embernek?

Anya és lánya 1939-ben: mosolyognak, mert nem tudják, hogy nem is számítanak embernek (Kép: Fortepan/Korbuly)

De egyébként nem kell tudományos magyarázatokat olvasgatni ahhoz, hogy az ember fogalma értelmet nyerjen a fejünkben. Feltéve, ha nem vagyunk miniszteri biztosok, ugyanis itt alul, a földi halandók körében egészen egyértelmű, hogy az emberi faj tagjai vagyunk minden elsődleges vagy másodlagos nemi jellegünktől függetlenül. Sőt, csak úgy szólunk, hátha nem tudnak ott fenn a politikusi felhőkben róla: még a bőrszín és a származás sem számít, ha arról van szó, hogy emberek vagyunk vagy sem. Az pedig teljesen biztos, hogy az asszony is ember, legalábbis legutóbb még embernek éreztük magunkat, még akkor is, ha épp nem a konyhában sürgölődtünk, hogy a ház urának legyen meleg vacsora, és ma sem szültünk egyszerre négy magyar gyereket.

Miért olyan veszélyesek a nők?

Csak azt szeretnénk megfejteni, hogy a politikusainknak vajon mi baja van a nőkkel? Fenyegetve érzik magukat, mert túl értelmesek vagyunk? Nem hagyjuk magunkat elnyomni? De miért olyan fontos pont a nőket és lányokat sötétségbe taszítani, miért vagyunk mi olyan veszélyesek? Az lenne a titka, hogy nálunk van a szülés misztériuma, kezünkben (méhünkben) van a sok kis adófizető világrahozatala, és ha túl felvilágosultak vagyunk, akkor majd nem akarjuk arra áldozni az egész életünket, hogy szülőgépet játsszunk?

Igazából már ott elakadunk, hogy miért nem gyerek a lány (jány), amikor manapság már olyan mindegy, kinek mi a vezetékneve, ha akarjuk, könnyen meg tudjuk változtatni, és a lányok is öröklik apa vagyonát, tovább tudják vinni a családi bizniszt, igazán nincs veszélyben a politikusok pénze sem, ha nem szül nekik tíz fiút a feleség. Végtelenül elszomorító az egész jelenség, aminek Hoppál Péter csak egy icipici mellékszereplője, és igazából az ő profilképe csupán szépen példázza, hova tart az ország ennek a politikai elitnek a vezetésével. Vissza a sötét középkorba.

Mi folyik itt?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top