nlc.hu
Aktuális

Hivatali esküje letétele után Joe Biden a 46. amerikai elnök

Joe Biden letette a hivatali esküt, ő az USA új elnöke

A beiktatás több szempontból is rendhagyó volt.

Magyar idő szerint 17.49 perckor Joe Biden, azaz teljes nevén Joseph Robinette Biden Jr. letette hivatali esküjét, ezzel ő lett az Egyesült Államok 46. elnöke. A ceremóniára Washingtonban, a Capitolium előtt került sor, ahová pont két héttel ezelőtt törtek be a Donald Trump és más republikánus politikusok által feltüzelt tüntetők.

Az incidens miatt rendkívül komoly biztonsági intézkedésekre került sor a beiktatás előtt. Rendőrségi ellenőrző pontokat állítottak fel és sok üzlet bedeszkázta az ablakait, mert sokan tartottak attól, hogy a Trump-szimpatizánsok további rendbontást terveznek.

Joe Biden amerika 46. elnöke

Joe Biden elnöki beiktatásán az eskü szövegét mondja (Fotó: Getty Images)

A beiktatásig szerencsére semmi ilyesmi nem történt, a vendégek magyar idő szerint 4 órától kezdtek gyülekezni a Capitolium előtt felállított pódiumon. A CNN tudósításában látni lehetett többek között Bill Clinton, George W. Bush és Barack Obama volt korábbi elnököket, de jelen volt több demokrata politikus – például az elnökjelöltként a pozícióért tavaly kampányoló Amy Klobuchar és Pete Buttigieg is.

Nem vett részt a beiktatáson Donald Trump leköszönő elnök, aki még reggel elhagyta Washingtont és Floridába repült. Ott volt viszont Mike Pence, Trump alelnöke, aki nem ment el a 45. elnök búcsúztatására

A ceremónia ténylegesen akkor vette kezdetét, amikor Lady Gaga elénekelte az amerikai himnuszt. Ezt követően, magyar idő szerint háromnegyed hatkor Klobuchar a színpadra szólította Sonya Sotomayort, a legfelsőbb bíróság egyetlen latin származású tagját és Kamala Harrist, a hivatali eskü letételére. Ezzel ő lett az Egyesült Államok 49. alelnöke, egyben az első nő, illetve az első ázsiai és afrikai származású ember, aki betölti ezt a posztot.

Kamala Harris az USA első női alelnöke

Kamala Harris lett az USA első női alelnöke (Fotó: Getty Images)

Harris felesketése után Jennifer Lopez énekelte el az America the Beautiful című dalt, közben spanyol nyelven azt mondta “igazságot mindenkinek”.

Az énekesnő után Klobuchar a színpadra szólította John Roberts-t, a legfelsőbb bíróság elnökét, és Joe Bident. A 78 éves politikus a rövid eskü elmondásával az Egyesült Államok 46. elnöke lett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top