Aktuális

A történelem első „second gentleman”-je lehet Douglas Emhoff

Ha novemberben a demokraták nyerik a amerikai elnökválasztást, a világon először nem lesz "second lady" az Egyesült Államokban.

Bár az amerikai elnökválasztásra még november 3-ig várni kell, a demokraták most már hivatalos jelöltje, Joe Biden augusztus második hetében történelmet írt, amikor a jamaikai-indiai származású Kamala Harrist választotta alelnökjelöltjének. Bár nem Harris az első nő, akit jelölnek erre a posztra, előtte korábban csupán kétszer fordult elő hasonló, de most először van rá esély, hogy az Egyesült Államok alelnök tisztségét ne egy fehér ember töltse be. Ha pedig a demokraták le tudják győzni a republikánusokat, Kamala Harris lesz az első nőnemű alelnök, ráadásul, mivel Joe Biden már korábban bejelentette, hogy csak egy elnöki terminust vállal, jó esély lehet rá, hogy ebben az esetben Harris legyen az, aki áttörheti a legkomolyabb üvegplafont a világon. 

First lady, second gentleman

Kamala Harris férje lehet az első second gentleman

Douglas Emhoff mindenben támogatja Kamala Harrist (Fotó: Getty Images)

Bár az amerikai helyzetet figyelő politológusok és elemzők közül sokan arra figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nem biztos, hogy november 3-án el is dől a választás, a jelenlegi adatok szerint jó esély van rá, hogy a Biden mögé felsorakozó szavazók – köztük egyre több kiábrándult republikánussal – ajtót mutassanak Donald Trumpnak. Ha pedig ez bekövetkezik, az az érdekes helyzet áll elő, hogy a történelem során először nem egy nőé lesz a biodíszlet szerepe a színpadon, hanem Douglas Emhoff-é, aki még 2014-ben házasodott össze Kamala Harrisszel. 

Ha ez így lesz, a világnak meg kell barátkoznia a second gentleman titulusával. Az amerikai politikában a first lady (mostanában divatos rövidítéssel FLOTUS, azaz First Lady of the United States) megszólítás általában a mindenkori elnök feleségének jár, noha volt már rá példa, hogy ezt a címet nem az amerikai államfő neje, hanem a lánya töltötte be. A mindenkori alelnök feleségének pedig a second lady (SLOTUS) titulus jár. A jelenlegi amerikai second lady Karen Pence, Mike Pence alelnök felesége. 

Korábban Bill Clintonnak volt rá esélye, hogy hasonló szerepbe kerüljön: az USA 42. elnökének látszólag jó esélye volt rá, hogy elnökségét követően elnöki házastársként is beköltözhessen a Fehér Házba, a 2016-os választáson azonban sokak meglepetésére Donald Trump győzedelmeskedett. Ez azonban nem gátolta meg Clintont, hogy még a négy évvel ezelőtti szavazás előtt mókázzon egy kicsit lehetséges titulusával kapcsolatban. Ha Hillary Clinton lett volna akkor az elnök, férjének a first gentleman megszólítás járt volna, ám Clinton angol barátai bedobták a főleg a britek által használt, fiút, srácot jelentő lad szóból képzett first laddie kifejezést is, ami lássuk be, elég tökéletes megoldás lett volna. 

Ez azonban elmaradt, így a jelenleg ügyvédként dolgozó Douglas Emhoffnak juthat majd a megtiszteltetés, hogy a világon elsőként ő viselheti majd, ha nem is a first, de a second gentleman címet. 

November 3-át követően megtudjuk, ez így történik-e. 

További cikkeink az amerikai politikai élettel kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top