nlc.hu
Aktuális

Már februárban kaphatunk védettségi igazolványt

Gulyás Gergely: Már februárban kezdhetik a védettséget igazoló kártyák kiadását

Nemcsak a beoltottak, hanem azok is kaphatnak igazoló kártyát, akik már bizonyítottan átestek a koronavírus-fertőzésen.

A Miniszterelnökség vezetője szerint a beoltottak és a korábbi fertőzöttek számára már nem ésszerű a kijárási tilalom betartása, így várhatóan lesznek különbségek a védettséget igazoló plasztikkártyával rendelkezők és a többi állampolgár jogosítványaiban. Erről azonban még végleges döntés nem született – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón a 24.hu beszámolója szerint.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője (fotó: MTI/Varga György)

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője (Fotó: MTI/Varga György)

Útlevélről még nem tudni, ez a mostani egyelőre egy országon belül használható és igazolást biztosító plasztikkártya lesz. Gulyás elmondása szerint, aki oltani megy, azt felvilágosítják, hogy jelenleg milyen oltások állnak rendelkezésre, és ha a készleten lévőkben nem bízik, újra értesítik, miután lesz olyan vakcina, amelyiket hajlandó magának beadatni. Az EU által biztosított vakcinakészletek kevésnek bizonyulnak, ezért is tárgyalnak folyamatosan a kínai és az orosz vakcinák beszerzéséről. A kormány nem akar nyomást gyakorolni az engedélyező hatóság munkájára, de az engedélyezés folyamatát gyorsítani kell. Példának Nagy-Britanniát hozta fel, ahol úgy kezdték meg az oltást az AstraZeneca vakcinájával, hogy a védőoltás az uniós engedélyt még nem kapta meg. Gulyás elmondta, hogy az egyetemeken a második félévi oktatás biztosan távoktatással kezdődik majd meg.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top