nlc.hu
Egészség

Influenszer vagy? Indonéziában már beoltanának

Indonéziában az influenszerek az elsők között kapják meg a védőoltást

A hatóságok azt remélik, hogy ettől a lépéstől megjön majd az emberek kedve ahhoz, hogy maguknak is beadassák a védőoltást.

Siti Nadia Tarmizi, az ország egészségügyi minisztere szerint nagy hangsúlyt fektetnek a kommunikációs stratégiájukra, és mivel Indonéziában sokan szkeptikusan fogadják az oltásokat és erős a lakosság körében az oltásellenesség, fontos, hogy mielőbb meggyőzzék az embereket az oltás biztonságosságáról és szükségességéről – írja a LadBible.

A Reuters szerint Indonéziát nagyon súlyosan érintette a vírus: közel kilencszázezer fertőzöttről és több mint 25 ezer halálesetről tudni. Ennek ellenére az országban komoly oltásszkepticizmus tapasztalható, amiben a muszlim hit is közrejátszik: azon megy a vita, hogy az oltás halalnak (megengedettnek) számít-e az iszlám törvényei szerint vagy sem. Első körben az országban szintén az egészségügyi dolgozókat oltják, de bekerültek ebbe a körbe a közösségi média influenszerei is. Ezt olyannyira komolyan veszik, hogy az ország miniszterelnöke, Joko Widodo az indonéz televízióban egy 50 millió Instagram-követővel bíró influenszerrel, Raffi Ahmaddal pózolt, aki szintén beszámolt az eseményről az Insta-oldalán.

Oltasd be magad! Ne félj! Legyünk mindannyian egészségesek!

– írta egy posztjában. A férfit sokan betámadták, hogy az oltás megkapása után szinte rögtön a barátaihoz ment, akikkel maszk nélkül, a távolságtartást nem betartva partizott, és ezzel a lépésével nem éppen a járványhelyzetben követendő viselkedést népszerűsítette. Az influenszerekkel való kivételezés megosztja az országot, sokan gondolják úgy, hogy az ő oltásaikat is inkább egészségügyi dolgozóknak kellene megkapniuk. Az egészségügyi minisztérium egyelőre nem közölte, hány influenszerrel kivételeznek a népszerűsítés érdekében. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg az indonéz emberek 37 százaléka oltatná be magát, míg 40 százalékuk bizonytalan, a többiek pedig abszolút oltásellenesek. Az országban Kínából származó oltásokat használnak, és a Brazíliában mért gyengébb hatékonysági teszteredmények szintén sokakat tántoríthatnak el az oltás beadatásától. Időközben a kormány halalnak, vagyis az iszlám törvényei által engedélyezettnek nyilváníttatta a koronavírus elleni védőoltást.

Legfrissebb híreink a koronavírus-vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top