nlc.hu
Aktuális

Módosították az e heti oltási tervet

Módosították az e heti oltási tervet

A hétre tervezett oltásokat át kell tervezni az oltási munkacsoportnak, mert vasárnap az ígért 18 ezer adag vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer adag érkezett a Modernától.
vakcina, oltási terv

Olvasható a  koronavirus.gov.hu oldalán, ahol azt is írják, hogy

  • 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt.
  • A nyugati vakcinákból eddig 19,7  millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak az Pfizer és a Moderna vakcinák  érkeztek Magyarországra. 
  • Pénteken az EU-ban harmadikként az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyaga is megkapta az uniós forgalomba hozatali engedélyt. Ezt a vakcinát a magyar hatóság már korábban engedélyezte. Így hamarosan ebből a vakcinából is érkezhet hazánkba.

Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, csütörtöktől vasárnapig az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltása zajlik.

 

A közleményből az is kiderül, hogy a harmadik körben, február elején elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása.

Őket a háziorvosok fogják értesíteni ezekben a napokban a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon.  

Az oltási terv egyelőre még mindig nem nyilvános,  Müller Cecília szerint a terv „további jövőbeli döntések alapjául szolgál”, ezért nem adható ki.

(koronavirus.gov.hu)

Fotó: Getty Images

Még több hír a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top