nlc.hu
Aktuális

A Pfizer vakcina mellékhatása

Oltás után lebénult az arca egy orvosnak Romániában

Az országban első alkalommal regisztrálták az oltóanyag mellékhatásának egy igen ritka formáját.

Az arcbénulás csak ideiglenes volt. A román egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a 32 éves orvost Vâlcea megyében oltották be BioNTech Pfizer vakcinával, az ideiglenes bénulás az oltóanyag második dózisa után keletkezett. A betegnek – a ritka mellékhatást leszámítva –, jó az egészségügyi állapota, a vizsgálatok eredményei nem mutatnak kóros változásokat. A Transindex.ro megjegyzi, hogy a BioNTech Pfizer vakcina betegtájékoztatója szerint bár a mellékhatás más típusú vakcinák esetében is jelentkezhet, viszont ennek a valószínűsége egy a tízezerhez, hogy megtörténik. Romániában ez volt az első ilyen ritka mellékhatás, pedig szerdán az oltások száma elérte a 620 176-ot a Pfizer/BioNTech vakcinával (ebből 468 150-en az első adagot kapták meg és 152 026-an pedig 2 adagot).

Fotó: Unsplash

Fotó: Unsplash

Az oltási kampány december 27-én kezdődött meg Romániában, azóta 2 030 esetben észleltek valamiféle enyhe, gyakori reakciót. 482 esetben az injekció beadásának helyén jelentkezett fájdalom, 1 548 általános tüneteket regisztráltak, mint a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, az ízületi fájdalom, gyengeség, csalánkiütés-típusú allergia. 

Gulyás Gergely a pénteki kormányinfón azt mondta, hogy ha a terveik szerint halad Magyarország, akkor a leggyorsabban oltott EU tagállam lehetünk

Kiszivárgott az oltási terv:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top