nlc.hu
Aktuális

Koronavírus elleni vakcina után is elkapható a vírus

Hiába oltották be őket, mégis elkapták a vírust egy brit idősotthon lakói

Az oltás jótékony hatásának köszönhető, hogy a brit mutáns vírussal megfertőződött idősek a betegség enyhe tüneteit mutatják vagy teljesen tünetmentesek.

Megfertőződött az új típusú koronavírus először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója, akik már mind megkapták a védőoltás mindkét adagját – hivatkozik a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság bejelentésére az atv.hu.

Beoltották az időseket, mégis megfertőzödtek a koronavírus brit mutációjától

Budapest, 2021. január 31. Egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készíti elő az oltás napján a fővárosi Kálvin János Református Idősek Otthonában 2021. január 31-én. Az intézményben első alkalommal oltanak be lakókat és dolgozókat (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából. Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon.

Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható

– nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője.

A mutáns vírus azért veszélyesebb a korábbinál, mert 70 százalékkal gyorsabban terjed. A mostani hír ellentmond annak a nemrégiben kijött kutatásnak, amely szerint a Pfizer és a BioNTech közös vakcinája hatásosan véd a koronavírus új, Egyesült Királyságban megjelent mutációjával szemben is. Igaz az is, hogy Phil Dormitzer, a vállalat vezető tudósa szerint a vakcina ugyan az új és korábbi 15 mutációval szemben is véd, ám ez nem jelenti automatikusan, hogy a 17. mutációval szemben is védeni fog.

Tudja meg többet a Pfizer vakcinájáról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top