nlc.hu
Aktuális

Dr. Rusvai Miklós vírusszakértő portréja

Rusvai Miklós: „Ez a járvány nyárra nagyjából megszűnik”

Dr. Rusvai Miklós vírusszakértő, az Állatorvostudományi Egyetem professzora, az MTA doktora a világ sok országában dolgozott. 2020-ban megkapta az Elszármazottak Jászapátiért díjat, és az ország szimpátiáját is elnyerte, hiszen mindig közérthetően beszél a koronavírus-járványról. Az RTL Klub portréműsorában Barabás Éva kérdezte életéről a vírusszakértőt.

A koronavírus-járvány kezdetétől szinte hetente, de inkább gyakrabban láthatjuk Dr. Rusvai Miklóst a tévében. Ő a vírusszakértő, aki mindig közérthetően, nyugodtan beszél, mosollyal a szája sarkában. Víruskutatóként és nemzetközi tudományos tanácsadóként a világ sok országában dolgozott. Az RTL Klub portréműsorban arról vallott, hogy nagyon szeret földet művelni szabadidejében.

Dr. Rusnyai Miklós vírusszakértő portréja

Fotó: RTL Klub

„Mindennel foglalkozom: traktorszerelés, birkaelletés, körmölés, nyírás, bozótirtás, kaszálás, bálázás, tehát a teljes mezőgazdasági műveleteket elvégzem a birtokokon nagy élvezettel” – mondta el Rusvai Miklós Barabás Éva kérdésére. Nagyapja földműves, földbirtokos volt, édesapja rendkívül jó tanuló, ezért iskoláztatták. Mint később kiderült, ez jó döntés volt, hiszen az 50-es években a föld odalett, viszont édesapja orvosi hivatása megmaradt. Miklós így részben falusi háttérrel, részben értelmiségi szülők gyerekeként félig falusi, félig értelmiségi foglalkozást választott, így került az Állatorvostudományi Egyetemre.

A vírusok az egyetemen keltették fel érdeklődését, pontosabban a mikroszkópok ejtették rabul. Később világszerte fejlett laboratóriumokban dolgozott, és mindig azt tapasztalta, hogy még ezekben a nagy kutatóintézetekben is maximális szerénységgel és segítőkészséggel álltak hozzá a Nobel-díjra jelölt tudósok is. „89-90-ben, a második svéd utam során úgy mentem ki, hogy kint fogok maradni, igyekszem ott egy egzisztenciát teremteni. Aláírtam egy féléves szerződést, és már a harmadik hónaptól, mint a katonaságnál, húzgáltam a napokat – mondta, majd hozzátette: a tanya volt leginkább az, ami visszahúzta a szívét. – Eszembe jutott, hogy otthon most virágzik az őszi kikerics, és majdnem elsírtam magam, annyira jöttem volna haza.”

Szerinte egy igazi kutató alázatos, türelmes és szorgalmas. Ezek a vonások hozzák létre azt a piramist, amire a tudomány épül. Egy-egy zseniális megsejtés előreviszi a tudományt egy nagy lépéssel, de utána kiépíteni az ehhez szükséges háttértudást, már a széleskörű kutatói társadalom feladata és ehhez türelem kell, fejtette ki a szakértő, aki a kutatást mindig másodlagosnak tekintette, inkább oktatni szeretett.

Elmondta, 2020 számára számos képességet hozott felszínre. Miközben sok köztisztviselő nem nyilatkozhatott engedély nélkül a járvány kapcsán, Rusvai Miklós nyugdíjas, ezért szabad mozgástere volt. 

„Nekem egy főnököm van, és még lehet, hogy jó pár év, mire felelősségre von, hogy mit, miért és hogyan csináltam. Szabadon dolgozhatok, nyilatkozhatok, aki kérdez tőlem, annak igyekszem válaszolni, és mindig mindenkinek ugyanazt mondom. Engem csak a szakmai presztízsem és ismereteim korlátoznak. Nem kell megfelelnem senki elvárásainak, a magam elvárásainak felelek meg és a tisztességnek”

2020 azonban sok munkát is hozott a vírusszakértőnek. Míg korábban „A4-es méretű, szabvány nyugdíjas” volt, a járvány miatt a rengeteg közszereplés elszólítja a föld mellől a felesége legnagyobb bosszúságára, akire így sokkal nagyobb teher nehezedik rá Rusnyai elfoglaltságai miatt. „Azzal vigasztalom magam, ez pünkösdi királyság, annak is tudatában vagyok, hogy ez az érdeklődés 3-4 hónapig tart még.

Ez a járvány szerintem nyárra nagyjából megszűnik.

Meglesznek a vakcinák, meglesz a védettség, nem lesznek újabb járványhullámok, belesimul a szokványos légzőszervi betegségek körébe a koronavírus is – mondta, majd hozzátette: – Akkortól kezdve lesz megint a szénakaszálás és a bálázás is.”

A műsor végén elmondta, olyan állat lenne, aminek jó a mimikrije, jól bele tud olvadni a környezetébe és téli álmot alszik. „Szívesen lennék sün vagy egy hörcsög is, ami nem túl aktív. Semmiképp se lennék ragadozó” – jegyezte meg huncut mosollyal a szája sarkában a vírusszakértő.

Még több portré az nlc-én

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top