nlc.hu
Aktuális

Vakcinavadászok az Egyesült Államokban

Hamarabb jutnak oltáshoz az amerikai vakcinavadászok

Hónapokkal hamarabb kaphat oltáshoz az, aki türelemmel vár a gyógyszertárak előtt.

Az Egyesült Államokban 1,3 millió adagnyi oltást tudnak beadni naponta, bár hatalmas a kereslet az oltásra, a híradásokban többször szerepelt, hogy egyes oltóhelyeken a nap végén ki kellett önteni a megmaradt adagokat, mert nem tudták volna időben beadni őket. Mint ismeretes, a Pfizer vakcinája két, a Modernáé pedig tizenkét órán át maradhat szobahőmérsékleten, írja az Infostart.

Ott vannak azonban a vakcinavadászok, akik a patika előtt várakozva abban reménykednek, hogy ahelyett, hogy kiöntenék a megmaradt oltóanyagot záráskor, inkább beadják nekik. És van, akinek már bejött ez a taktika, a CNN-nek nyilatkozott is egyikük. „Jó érzés, hogy beoltottak, és így nem ment veszendőbe a vakcina sem” – mondja Isabelle Medina, aki azért döntött úgy, hogy megpróbálja kihasználni ezt a lehetőséget, mert szeretne minél hamarabb munkába állni, de mivel fiatal és nincsenek alapbetegségei, ezért valószínűleg még sokáig kellene várnia arra, hogy sorra kerüljön.

A vakcinavadászoknak van, hogy napokat kell várnia arra, hogy szerencsével járjanak, de vannak Facebook-csoportok, ahol megoszthatják egymással tapasztalataikat és gyakorlatukat. Mindeközben azok, akiknek valami oknál fogva nincs lehetőségük arra, hogy így trükközzenek, úgy érezhetik, hogy nem tisztességes, hogy egyesek így kihasználják a fennmaradó oltások elosztásának szervezetlenségét, a vakcinavadászok azzal érvelnek, hogy így legalább nem a kukában landol az oltóanyag. 

Itthon is volt példa arra, hogy valaki soron kívül kapott oltást, például Hiesz György, Gyöngyös polgármestere is így jutott vakcinához. Heisz utólag bocsánatot kért, de megjegyezte, továbbra is bölcs döntésnek tartja, hogy a helyi kórház dolgozói nem dobták ki a megmaradt vakcinákat.

koronavírus elleni oltás

Fotó: Pixabay

Még több hír a koronavírus elleni vakcináról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top