nlc.hu
Aktuális

Kutatások a légszennyezettségről és az egészségről

Minden ötödik ember a légszennyezettségbe hal bele

Komor következtetésre jutott egy kutatócsoport.

Nemrég két olyan tanulmány is megjelent, ami bebizonyította, hogy milyen óriási szerepet játszik a levegő szennyezettsége az egészség hanyatlásában, írja a Qubit.

A Harvard Egyetem, a Birminghami Egyetem, a Leicesteri Egyetem és a University College London kutatóinak megállapítása szerint a világon minden ötödik halálesetért a fosszilis energiahordozók használatából fakadó szállópor-szennyezés a felelős. A legrosszabb levegőjű régiókban – Észak-Amerika keleti részén, Európában és Délkelet-Ázsiában ennél is nagyobb a légszennyezés miatti halálesetek aránya, különösen Kína és India érintett.

A Lancet Countdown on Health and Climate Change kutatásában pedig a szakértők azt vizsgálták meg a Föld népességének felét adó kilenc országra, hogy milyen hatása lenne annak, ha a párizsi klímacélokkal összhangban, illetve azokat meghaladva javulna a levegő minősége és a lakosság táplálkozása, fizikai aktivitása. Kiderült, hogy évi 1,6 millió életet menthetne meg a légszennyezettség csökkenése, de még sokkal többet, ha tömegek állnának át az egészségesebb táplálkozásra

Gyalogosok a sűrű szmoggal borított Újdelhiben 2020. november 10-én. A

Gyalogosok a sűrű szmoggal borított Újdelhiben 2020. november 10-én. A súlyos légszennyezettség csak nehezíti a koronavírus elleni küzdelmet az indiai fővárosban (Fotó: MTI / EPA / Radzsat Gupta)

Még több hír a légszennyezésről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top