nlc.hu
Aktuális

Megakadályoznák az Egri vár további károsodását

Igyekeznek megakadályozni az Egri vár további károsodását

Folynak a szakmai, műszaki konzultációk az Egri várban a leomlott támfalszakasz kárelhárítási, helyreállítási munkálatainak megkezdésével kapcsolatban.
Egri vár, leomlott bástya, munkálatok

Ahogy azt mi is megírtuk, két nappal ezelőtt, szerda délelőtt leomlott az Egri várban található Szép bástya déli támfala. A Dobó István Vármúzeum tájékoztatása szerint személyi sérülés nem történt. Az eset okainak feltárását szakemberek bevonásával megkezdték, az érintett részt pedig elkerítették.

A műemléki épület zárva tart, kizárólag a vár területén kivitelezési munkát végző cég munkatársai, valamint a Dobó István Vármúzeum dolgozói léphetnek be a területére. Azóta több alkalommal történt szakmai, műszaki konzultáció az Egri várban a leomlott Szép bástya D-NY-i támfalszakasz kárelhárítási, majd ezt követően helyreállítási munkálatainak mielőbbi megkezdése érdekében.

Az elsődleges cél az, hogy a szakemberek gyors megoldást találjanak az esetleges további károk megakadályozására, és ezt követően mielőbb megkezdődhessen a bástya megerősítése, majd a támfal helyreállítása.

Az Egri vár felújítását a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében hirdették meg két éve, a másfél millió eurós uniós támogatáshoz a magyar kormány 460 millió forintot tesz hozzá. Mirkóckzi Ádám polgármester vis maior forrás megigénylésére szóló pályázat benyújtására a jövő héten kerül sor.

Egy kis érdekesség:

A helyi legenda szerint István király a Királyszéke nevű magaslatról nézte az egyház falainak emelését, majd később Szent László király (1077-1095) adott parancsot egy háromhajós, román stílusú székesegyház – amelyet Szent János evangélista tiszteletére szenteltek – kialakítására.

Ez a hatalmas területeket magába foglaló egri egyházmegye  központjává vált a következő évszázadokban. 1204-ben az egri székesegyházban temették el III. Béla király (1172-96) idősebb fiát, Imre királyt (1196-1204).

Forrás: studhist.blog

Fotó: Dobó István Vármúzeum

Történelmi helyek Magyarországon:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top