nlc.hu
Aktuális

Felfüggesztett börtönre ítélték Donáth Lászlót

Felfüggesztett börtönre ítélték Donáth Lászlót – az ítélet nem jogerős

2019 augusztusában robbant ki az ügy, egy takarítónő jelentette fel Donáth Lászlót, aki állítása szerint szexuálisan zaklatta és fizikailag bántalmazta.
Donáth László

Folytatólagosan elkövetett szeméremsértésért és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésért miatt felfüggesztett börtönre ítélte Donáth László evangélikus lelkészt, volt MSZP-s parlamenti képviselőt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság – írja az MTI a PestiSrácok.hu cikke alapján. Az ítélet nem jogerős.

Mi történt?

  • Donáth László lelkész négy cikluson át (1998 és 2010 között) volt az országgyűlés MSZP-s képviselője, majd a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház lelkészeként dolgozott.
  • 2019-ben az intézmény takarítónője tett feljelentést ellene. A nő azt állította a hatóságoknak, hogy Donáth László 2019. június elején bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt, mivel egy szentkép előtt hagyta a takarítókocsiját. A nő látleletet is vetetett, amely a nyakán „halvány elmosódott bőrpírról” és „bevérzésgyanúról” számolt be.
  • A nő vallomást tett arról is, hogy a lelkész korábban szexuálisan zaklatta: fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki.
  • A nő egy HVG-interjúban azt is mondta, hogy Donáth másokat is molesztált, de ők nem akartak botrányt.
  • Donáth Lászlót 2019 decemberében gyanúsítottként kihallgatták. A lelkész 2020 januárban az ATV-nek azt mondta: politikai karaktergyilkosság áldozata. 
  • Korábban az Evangélikus Egyház életszerűnek találta Donáth László áldozatainak beszámolóit, majd a Csillaghegyi Evangélikus Egyházközség kiállt mellette.

A Fővárosi Főügyészség közölte, hogy a bíróság – az ügyészi indítvánnyal teljes mértékben egyezően – a vádlottal szemben aljas indokból elkövetett könnyű testi sértésért és folytatólagosan elkövetett szeméremsértésért 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki. A bíróság a börtönbüntetés végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

A végzés ellen az ügyészség nem kér tárgyalást, de a vádlott és a védő ezt megteheti, így a végzés nem végleges.

(Index, Telex, Pesti Srácok)

(Kiemelt kép: MTI / Szigetváry Zsolt)

Zaklatásból, botrányból nincs hiány:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top