nlc.hu
Aktuális

Szigorítások: újra bezár az ország

Március 8–22. között újra be kell zárni az országot

A szigorítások szerint az üzleteket két hétre zárják, az óvodák-iskolák viszont április elejéig zárva maradnak.

Rendhagyó helyszínről, a Karmelita kolostorból jelentkezett a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő részvételével tartott március 4-i Kormányinfó, mivel ott még zajlik a rendkívüli kormányülés, ahol a járványügyi szigorításokról is szó esett. 

Gulyás Gergely elmondta, hogy a kormány a tegnapi és mai ülésén is a koronavírus-járványhelyzetet tárgyalta. Mivel még a második kormányülés folyamatban van, bizonyos döntésekre csak holnap derül fény. 

A kormány tagjai szakértőket, virológusokat, matematikusokat, orvosokat hallgattak meg. Gulyás Gergely szerint „a számok világosak”, növekszik a halottak száma. Az új fertőzöttek száma is jelentősen megugrott, az elmúlt három nap során 2764, 4211, majd 6278 új fertőzöttet azonosítottak. A reprodukciós ráta az egyik legmagasabb Európában, Gulyás Gergely úgy fogalmazott, hogy a harmadik hullám sokkal erősebb a másodiknál. 

A politikus szerint a következő egy-két hétben még nem lehet kialakítani a társadalmi védettséget, ezért csak a társadalmi kontaktusok radikális csökkentése vezethet eredményre, vagyis szigorításokra van szükség. 

Korlátozó intézkedések a koronavírus miatt

Szigorítások: március 8–22 között újra be kell zárni rengeteg üzletnek, szolgáltatónak (Fotó: Neményi Márton)

Rendkívüli szigorításokat vezet be a kormány

A mai Kormányinfón elhangzottak szerint szigorú korlátozásokra lehet számítani, amelyek közül néhány intézkedést már elfogadott a kormány. 

„Nem csak azért kell most zárnunk, hogy megvédjük az emberek egészségét, hanem, hogy mielőbb visszatérhessünk a normál élethez” – mondta Gulyás.

Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat április 7-ig bezárják. Az üzleteket – az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és benzinkutak kivételével – két hétre, március 8–22. között – bezárják. Ugyanebben az időszakban minden szolgáltatás is szünetelni fog, kivéve a magánegészségügyi szolgáltatókat. 

A szigorítások részeként a szabadidős tevékenységeket illetően bezárják az edzőtermeket, az igazolt sportolók meccseire zárt ajtók mögött kerül sor. A parkok nyitva lesznek, a szabadtéri sportolás továbbra is lehetséges marad, ha a távolságtartás garantálható. A munkavégzés is folytatódik, de a kormány kéri, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról. Továbbra is kötelező lesz a szabadtéri maszkhasználat és szigorítják az országba való belépés szabályait is. A szállodákra és vendéglátóipari egységekre vonatkozó bértámogatást kiterjesztik a most bezárni kényszerülő szektorokra is. 

A Kormányinfón kérdésként elhangzott, hogy miért nem tartalmazza majd a magyar oltási igazolvány az oltás típusát. Ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyelőre még az Európai Unióban sincs egységes döntés ezzel kapcsolatban.

További híreink a koronavírus járvánnyal kapcsolatban: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top