nlc.hu
Aktuális

Orbán Viktor a járványhelyzetről

Orbán szerint a jövő hét lesz a járvány legnehezebb hete, előrébb veszik az oltásban a később regisztráló időseket

A miniszterelnök úgy látja, nem kell külföldről kérni segítséget kórházi ellátásban.
oltás

Orbán Viktor a jelenlegi járványhelyzetről nyilatkozott vasárnap reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt a kormány, és mivel „látta már novemberben hogy baj lesz”, rendeltünk 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. A 16 és fél millió emberre elegendő megrendelt vakcina oka: arra is föl kellett készülni, hátha a határon túl nem lesz elég vakcina, de minden magyart be kell oltani – írja a telex.hu.

Arról is beszélt, azt a kérdést kellett megoldani, hogy a regisztrálás idősorrendjében oltunk kortól függetlenül, vagy a később regisztráló időseket a fiatalok elé engedjük. Végül az utóbbit választották: a később regisztráló idősebbeket előre veszik a sorrendben.

A kórházi ágyakat illetően Orbán azt mondta, ma megy meghallgatni a kórház-igazgatókat, mennyire készültek fel a következő hétre, ami várhatóan a legnehezebb hét lesz. A miniszterelnök szerint nem kell külföldről kérni segítséget kórházi ellátásban, sőt mi fogunk tudni segíteni másoknak.

Az újranyitás kérdéséről a következőket mondta: a nagy kérdés, hogy a most kifejlesztett vakcinák jók lesznek-e a mutánsok ellen; ha igen, hamar tudunk nyitni, ha nem, akkor más a helyzet. “Az eddig a tapasztalatok azt mutatják, hogy a Magyarországon elérhető 5 fajta vakcina minden eddig megismert mutációra jó választ ad, azzal szemben megvédenek. Ha ebből indulunk ki, akkor már csak néhány hetet kell kibírni” – jelentette ki.

A vasárnap reggeli adatok szerint 1 millió 319 ezer a beoltottak száma, ebből 392 703 fő már a második oltását is megkapta. 8863 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 516 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 351 891 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 147 647 főre emelkedett. 8764 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1005-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Bruzák Noémi 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top