nlc.hu
Aktuális

Rengeteg a hiba a védettségi igazolványokban

Zűrzavar a védettségi igazolványok körül, rengeteg a hibás adat a kártyákon

Újabb zavar lehet a központi adatbázisokban: legalábbis erre utalnak a most kipostázott védettségi igazolványokon szereplő megmagyarázhatatlan érvényességi idők. Te találkoztál hasonlóval?

Ahogy ma már írtunk róla egyre nagyobb a káosz a védettséget igazoló plasztikkártyák körül.  Egy férfi elhunyt édesapjának is postáztak például védettségi igazolványt, miután másfél hete már lehunyt koronavírusban. A Telex most több esetről is beszámol.

Zűrzavar a védettségi igazolványok körül, rengeteg a hibás adat a kártyákon

Védettségi igazolványok. Fotó: RTL Híradó

Rendes esetben a védettségi igazolvány a betegségből való kigyógyulástól számított 6 hónapig érvényes. Aki utólagos vizsgálattal bizonyítja, hogy van antitest a szervezetében, annál 4 hónap az érvényesség, akit pedig beoltottak, annál korlátlan ideig használható a kártya. Ehhez képest többen eléggé meglepődtek, amikor a napokban postázták nekik a friss okmányokat – írja a lap.

A lap egyik olvasójának például április 29-ig kellene érvényesnek lennie az igazolványának, ehhez képest a dátum érthetetlen módon augusztus 11 lett. Az Mfor.hu ügyvezetője és családja esete még furcsább: az öttagú család minden tagja átesett a vírusfertőzésen, amiről a hatóságok is tudomást szereztek: az öttagú családnak nemrég négy kártyát postáztak ki egymástól egészen eltérő érvényességi időkkel: a kisebbik fiúé május 28-ig, az apáé június 3-ig, a nagyobb fiúé június 18-ig, az anyáé pedig augusztus 16-ig szól.

Sokan azért sem örülnek az augusztusig tartó fals védettségnek, mert addig biztosan nem kapnak oltást, miközben simán megfertőződhetnek. Az adminisztrációs védettség nem sokat ér, ha például tulajdonosának vérében már nincs ellenanyag – ahogy az a lap egyik olvasója esetében is történt.

Valaki pedig úgy is védettségi igazolványt kapott, hogy még csak az első oltását kapta meg, holott az immunitás csak a második oltás utáni 2-3 hét múlva mondható ki, cserébe viszont az útlevélszáma van rajta.

A Telex azt is összeszedte, elvileg mikor lehet kapni igazolványt (bár mint látható, ezt nem lehet ennyire egyértelműen kijelenteni…):

  • Ha valaki oltást kapott, akkor a kormányrendelet szerint az alapimmunizálás elvégzése után kell kiállítani az okmányt. A kormányrendelet tartalmazza, hogy ha ehhez két oltásra van szükség, akkor – amennyiben a második oltást március 1. előtt adták be – az igazolványt március 15-ig kell kiállítani, ha pedig március 1. után kapta meg az illető a 2. dózist, akkor 8 napon belül kell megkapnia a kártyát.
  • Ha valaki igazoltan fertőzött volt, és egy pozitív antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat után fel tud mutatni egy negatív tesztet is arról, hogy meggyógyult. Ebben az esetben ez utóbbitól számítják a féléves védettséget. Erről az Egységes Elektronikus Szolgáltatási Térben (EESZT) kell lennie adatnak.
  • Ha valaki igazoltan fertőzött volt, de csak a fertőzöttségéről készült pozitív teszt. Ekkor a pozitív eredményű antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat utáni 10. nap a fél éves védettség kiindulópontja. Ennek is szerepelnie kell az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT).
  • Ha valaki fertőzött volt, de nem tud felmutatni tesztet (nem szerepel ilyen az EESZT-ben), az egy hitelesített laboratóriumban elvégeztethet egy ellenanyagot kimutató tesztet (11 ezer forintos hatósági árért). Amennyiben ez kimutatja, hogy a vizsgált személyben van a vírussal szemben védelmet nyújtó ellenanyag, akkor 4 hónapra érvényes védettséget igazoló kártyát lehet kiállítani. (A rövidebb határidő magyarázata az, hogy ebből a vizsgálatból csak annak tényét lehet megállapítani, hogy a vizsgált személy valamikor átesett a betegségen, de az nem mutatható ki, hogy ez pontosan mikor történt.)

Kapcsolódó cikkeink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top