nlc.hu
Aktuális

Hamarosan érkezhetnek a CanSino és CoviShield vakcinák

Külügyminisztérium: heteken belül több millió CanSino és CoviShield oltás érkezhet

A tárgyalások még zajlanak, szerződés még nem történt, de úgy tűnik, a minisztérium bizakodó.

Müller Cecília hétfőn jelentette be, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet ideglenes gyógyszeralkalmazási engedélyt adott ki a kínai CanSino és az indiai CoviShield vakcinákra. Előbbi egy kanadai-kínai együttműködésben, a CanSino Biologics Inc. és a Pekingi Biotechnológia Intézet által fejlesztett, vektoralapú vakcina, amiből már egyetlen oltás is elegendő a védettség eléréséhez, utóbbi pedig az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájához hasonlóan, az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca által kifejlesztett, szintén vektoralapú készítmény. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium most az atv.hu kérdésére elárulta, hogy ugyan a beszerzésről még zajlanak a tárgyalások, szerződéskötés még nem történt, de terveik szerint újabb több millió vakcina érkezhet Magyarországra pár hét múlva.

A szóban forgó vakcinákat csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ jóváhagyása után lehet majd alkalmazni, és az NNK minden érkező szállítmányt megvizsgál, és azokat külön is engedélyezniük kell.

Koronavírus elleni oltás

A 2021. február 25-én közreadott képen egy egészségügyi dolgozó a Sinovac kínai gyógyszergyártó által készített koronavírus elleni oltóanyagot tartalmazó ampullákat tart a kezében a cég pekingi üzemében 2020. szeptember 24-én. Kínában 2021. február 25-én két új hazai gyártású koronavírus elleni vakcina is megkapta az engedélyt a szélesebb körben történő használatra. Az egyik a CanSino Biologics terméke, a másik az állami tulajdonú Sinopharmé. (Fotó: MTI/AP)

Legfrissebb hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top