nlc.hu
Aktuális

Koronavírus és az iskolabezárás

Nemzedéki katasztrófát okozhat a koronavírus

A koronavírus okozta iskolabezárás miatt 2020-ban a diákok 20 százaléka nem szerezte meg az alapvető olvasási ismereteket. Az ENSZ nemzedéki katasztrófától tart.

Aggodalmát fejezte ki az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), amiért 2020-ban a diákok 20 százaléka nem szerezte meg az alapvető olvasási ismereteket az iskoláknak a koronavírus-világjárvány miatti részleges bezárása következtében.

Fotó: Istockphoto

Fotó: Istockphoto

„Az olvasási nehézségekkel küzdő gyermekek száma tavaly 100 millióval 584 millióra ugrott, több mint 20 százalékos volt a növekedés, és semmivé lettek az elmúlt két évtized alatt ezen a téren elért eredmények” – áll az ENSZ-szervezet részletes jelentésében, amely „nemzedéki katasztrófát” emleget. A jelentés készítői kifejtették: ha ez az – általános iskola alsó tagozatában évente elsajátított olvasási képességet és alapvető ismereteket mérő – mutató nem stabil, az hosszú távra visszavetheti a tanulók iskolai előrehaladását.
    
Az UNESCO attól is tart, hogy a válság évtizedes zavart okozhat, ezért felzárkóztatási tanórákat és stratégiákat magában foglaló „kivételes erőfeszítéseket” sürget.
    
„Az oktatásnak elsődleges szerepet kell játszania az egészségügyi válság elleni intézkedésekben és az újraindítási tervekben” – közölte az AFP francia hírügynökséggel Audrey Azouley, az UNESCO főigazgatója.

 „Az alacsony jövedelmű országok 65 százaléka csökkentette az oktatásra szánt kiadásokat, míg a magas jövedelmű országoknak csupán a 35 százaléka” – áll a jelentésben.
    
A járvány miatt jelenleg mintegy harminc országban zárva vannak az iskolák. Más országok az iskolák részleges vagy feltételes bezárása mellett döntöttek, míg 107 országban nyitva tartanak az oktatási intézmények.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top