Aktuális

Koronavírus: hazaküldték a diákokat egy budapesti gimnáziumból péntek reggel

Már most félig üresen konganak az iskolák és óvodák, aki teheti, otthon tartja a gyerekét. Mi lesz itt még hétfőig?

Hivatalosan még mindig nem zárhatják be az igazgatók az iskolákat, ám vannak olyan iskolák és óvodák, ahol nyomatékosan megkérték a szülőket, hogy ne vigyék be a gyerekeket az intézménybe. Sőt, egy gimnazista gyerek anyja írta meg ma reggel, hogy mi történik velük: hazaküldtek mindenkit az iskolából, mert kiderült reggelre, hogy két új megbetegedés van a suliban, aminek a tünetei koronavírusra utalnak. Egy budapesti, alapítványi gimnáziumról van szó, ahol közel 450 diák tanul.

„Kaptunk éjjel egy levelet a gimnáziumtól, hogy az egyik gyerek szülője olyan irodaházban dolgozik, ahol koronavírusos megbetegedés történt. Beleírták azt is, hogy fertőtlenítik az egész iskolát, de nem zárhatnak be.

Aztán ma reggel, mikor bementek a gyerekek az iskolába, azzal fogadták őket, hogy két új megbetegedés történt az iskolába járó gyerekek között, úgyhogy mindenki menjen haza szépen.

Fogalmunk sincs, hogyan tovább, várjuk a hivatalos értesítést, de az biztos, hogy én nem engedem a gyerekemet hétfőtől iskolába.”

Az anya nem kifejezetten a gyereket félti, hiszen tudja, hogy erős az immunrendszere, és eddig is elbánt mindenféle betegséggel könnyedén, inkább a férjéért aggódik, akinek szív- és érrendszeri betegsége van, nála már súlyosabb következményekkel járna a fertőzés. Sok szülő gondolkodik hasonlóan: nem akarják engedni a gyerekeket oviba, iskolába, csak az igazolással vannak bajban. Most trükközzenek, és szerezzenek orvosi igazolást? Könyörögjenek az osztályfőnököknek, hogy adjanak ők eltávot?

Nehéz helyzet állt elő

Blanka két gyerek anyja, ő már meghozta a döntését, nem viszi a gyerekeket iskolába: „Nálunk totál káosz van. A kisebbik református iskolába jár, ott viszonylag jól kezelik a helyzetet.

Sulibezárásról ugyan szó sincs, de csak a minimum feladatokat látják el, vagyis órákat tartanak, ezen kívül szolfézst, felzárkóztatást és fejlesztést, de ezen kívül az összes extra elmarad.

Lefújták az erdei iskolát, nem mennek tollasozni, sőt a reggeli évfolyamáhítatot is a tantermekben tartják meg a gyülekezeti ház helyett (ahol ugye összeeresztik az egész évfolyamot). Kérik, hogy a szülők ne menjenek be a suliba, bár kétlem, hogy ennek lenne bármi értelme.

A lányom meg nyolcosztályos gimibe jár, hát ez a suli sem a progresszivitás csimborasszója, és totál káosz van. Először megkérték a szülőket, hogy az a gyerek, aki az elmúlt két hétben külföldön volt, bárhol, az ne menjen iskolába, a hiányzást pedig igazoltnak tekintik. Másnap reggel közölték, hogy aki külföldön járt, azt haza fogják küldeni. Erre, gondolom, néhány szülő kiverte a palávert, és délutánra már oda szelídült a dolog, hogy csak annak kell otthon maradnia, aki Kínában, Iránban, Dél-Koreában vagy Olaszországban járt.

Közben már csinálják a csoportokat meg osztják a feladatlapokat a gimiben, készülnek a sulibezárásra, ugyanakkor vannak tök fiatal tanárok, akik semmiféle távoktatásra nem hajlandók, és ezt közölték is a gyerekekkel. Szóval totál káosz.

Hogy hogy oldom meg, ha bezárják a sulikat? Hát, én itthonról dolgozom, szóval nagyjából annyira lesz bonyolult, mint egy normál betegségnél, márpedig ebben a félévben a kicsi többet volt itthon, mint nem. Hol hasmenése volt, hol hányt, hol meg influenzája volt. Hogy a tanulásra hogy fogom rávenni őt (a nagy nagyon felelősségteljes, a kicsit nem olyan fából faragták) egyelőre rejtély, de majd kitalálom. Az anyák élete egy permanens problémamegoldás. Az ebéd meg mindegy, úgyis hazajártak eddig is, mert a menzakosztot nem eszik meg.”

Bezárt iskolát fertőtlenítenek az oroszországi Ulan-Ude városában (Fotó: Andrei OgorodnikTASS via Getty Images)

Bezárt iskolát fertőtlenítenek az oroszországi Ulan-Ude városában (Fotó: Andrei OgorodnikTASS via Getty Images)

Eszter gyerekei 7 és 16 évesek, egy 12 évfolyamos iskolába járnak. A szülők már tegnap nem engedték iskolába a gyerekeiket, csakúgy, mint a többi szülő az iskola tanulóinak a felét. 

„Mi 46 évesek vagyunk a férjemmel, ezért olvasva az eddig megjelent koronavírusos cikkeket, bízom benne, hogy se mi, se a gyerekeink nem leszünk betegek, vagy legalábbis nagyon betegek. Viszont nagyon féltem a nagyszülőket, és megpróbálok felelősen gondolni az összes embertársamra, ezért úgy döntöttem, hogy két hétig nem mennek a gyerekek iskolába. Nincs nehéz dolgom, különben is itthonról dolgozom.”

Otthonról tanulás, de hogyan?

A következőket érdemes átgondolni az anya szerint annak, aki szintén meg tudja oldani azt, hogy otthonról dolgozik, és nem engedi iskolába a gyerekeket. Kell egy viszonylag szigorú napirend, nem lófrálhatnak délig pizsamában a gyerekek. Ha nincs a szülőnek fix munkaideje, akkor azok a reggeli, hajnali órák, amikor a gyerekek még alszanak, a legnyugodtabbak. Ekkor lehet a leghatékonyabban dolgozni.

„Reggel egy órát tanulunk az elsős lányommal. Nyilván minél idősebb a gyerek, annál kevésbé igényli a felügyeletet, de az is igaz, hogy nagyon oda kell figyelni rájuk, mert ők inkább szünetnek, mint otthonról tanulásnak szeretnék megélni ezeket a napokat. Ha dolgozunk, miközben a gyerekeink tanulnak és játszanak, akkor észre sem vesszük, hogy milyen hamar ebédidő van, és muszáj valamit az asztalra tenni. Ezt nyilván majd a rutin kialakítja, de ha az egész család otthon van minden nap, akkor sokkal több időbe és előkészületbe kerül az ebéd elkészítése, mint amikor csak magunknak kellett valami gyorsat összedobni.

Muszáj kimenni a levegőre, ez nagyon hamar kiderült, a gyerekek és a mi is megőrültünk már az első nap végére a négy fal között.

Viszont az önkéntes karanténnak csak akkor van értelme, ha utána nem fertőzünk tovább másokat, úgyhogy természetesen nem tömegközlekedéssel mentünk a Hármashatárhegyre sétálni, hanem kocsival. Itt tudtak úgy futkosni a gyerekek, hogy nem találkoztunk másokkal. Ma, a második napon már inkább délután kettő körül megyünk majd ki, és egy hét-nyolc kilométeres túrát tervezünk, hogy mi is mozogjunk egy keveset. Különben pedig el kell kezdenünk online videókra tornázni, mert már előre félek, hogy hány kiló pluszsúlyt jelent majd ez az otthonlét.”

Így zajlik most Milánóban az oktatás: egy kisiskolás video chaten hallgatja az órát (Fotó: Alfonso Di Vincenzo/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images)

Így zajlik most Milánóban az oktatás: egy kisiskolás video chaten hallgatja az órát (Fotó: Alfonso Di Vincenzo/KONTROLAB/LightRocket via Getty Images)

Segítség az otthoni tanuláshoz:

  • Alsósoknak szuper szórakoztató és gyakorló feladatok vannak matekból és magyarból ezen az oldalon, néha már külön szólni kell a gyerekeknek, hogy hagyják abba.
  • A Mozaik tankönyvkiadó ingyenesen elérhetővé tette az összes tankönyvét a koronavírusra való tekintettel, azokból is érdemes használni, nagyon jók.
  • Felsősöknek az ingyenes Videótanárt érdemes nézegetni.
  • A gimisek több platformon is kaphatják a tananyagot a saját tanáraiktól, az egyik ilyen a Moodle, de vannak olyan osztályok, ahol a tanárok már megkezdték a Google Naptárból elérhető Hangouts Meet videokonferencia alkalmazás használatát a távol maradókkal. A Google Tanterem pedig remek eszköz a feladatok kiosztására és ellenőrzésére.
  • Fizetős, de nagyon jó alkalmazás a Mateking, főleg, ha van mit pótolni matekból.
  • Ha nem magyar irodalom vagy történelem a cél, akkor szinte minden fent van angolul a Khan Academy oldalán is.

Nyilván annak könnyebb ezt a döntést meghozni, aki otthonról is el tudja látni a munkáját, de még nekik is fejtörést okozhat, hogyan fogják leigazolni azt a pár hetet, amíg nem jár a gyerek suliba, óvodába. Egy budapesti óvoda igazgatója ezt egész jól megoldotta: körlevélben értesítette a szülőket, hogy aki úgy dönt, nem viszi oviba a gyerekét, annak 14 nap szülői igazolást ad, nem kell hivatalos kérvényekkel meg orvosokkal vesződni. Így lehet talán megkerülni kicsit a jelenlegi iskola- és óvodabezárási tilalmat, de egyre sürgetőbbé válik, hogy fent szülessen megnyugtató döntés a bezárásról.

További cikkek az iskolabezárásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top