nlc.hu
Aktuális

Jön az áfa és a vám a kis EU-n kívüli árukra

Vége a jó világnak, jön az áfa és a vám a kis kínai biszbaszokra

A 22 eurónál olcsóbb, EU-n kívülről érkező termékekre is jön a vám és az áfa.
AliExpress

A posta automatikus vámkezeléssel készül a 22 eurós áfamentességi értékhatár megszűnésére, közölte a Magyar Posta. Ez azt jelenti, hogy miután az ezen összeg alatti áruk is áfa- és vámkötelesek lesznek, a posta gondoskodik majd ez utóbbiról, ami egy bizonyos összegbe is kerül majd – írja a Telex. Ezzel és a plusz 27 százalék áfával az Unión kívülről – például Kínából – rendelt termékekért jóval többet kell majd fizetni, mint eddig. 

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy július elsejétől – ekkor lép hatályba az új szabály – nem válogatják a küldeményeket az azokon jelölt értékek szerint a Nemzetközi Posta Kicserélő Központban, hanem minden áruküldeménynek vámeljárás alá kell kerülnie a megadott időponttól, és ez a változás akár százszorosára is növelheti a napi vámeljárások számát. A posta jelentős informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen – közölte a szervezet.

Hogy mennyibe kerül majd a vámeljárás? A jelek szerint sávos lesz, a Posta pedig ajánlja az online fizetést, ami olcsóbb is lesz. „Minden online rendelés esetén, de a vámeljárás miatt az unión kívüli rendeléskor különösen fontos a pontos címadatok (név, cím) mellett az elektronikus elérhetőségek (email, telefon) megadása is, mert a megfelelő adatok birtokában a posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt” – írják. 

Kiemelt kép: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top