nlc.hu
Aktuális

Nőtt Magyarországon a kapcsolati erőszak száma

2020-ban 88 százalékkal több kapcsolati erőszak történt Magyarországon, mint egy évvel korábban

Többek között ez derült ki egy friss jelentésből.
kapcsolati erőszak, nők elleni erőszak

Szél Bernadett független egy hosszú posztban számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy adatigényléssel fordult a rendőrséghez, hogy kiderítse, hogyan hatott a járványidőszakból fakadó összezártság, kiszolgáltatottság a kapcsolati erőszakot illetően. Kétféle forrásból dolgozott: egyrészt már lezárt eseteket tartalmazó belügyi adatbázisból, másrészt az éves jelentésekből, amelyek 2018-ig visszamenőleg az adott évben elkövetett eseteket tartalmazzák. 

A jelentés szerint 2020-ban a kapcsolati erőszak bűncselekmények 89 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 88 százalékkal több, mint az előző évi (472 vs. 251 eset). Ennek a növekedésnek a 86 százaléka nők elleni erőszak.

Csak eljutottunk idáig is: adatkérésekkel megszereztük és kielemeztük a járvány alatti kapcsolati erőszak számokat. Az...

Közzétette: Szél Bernadett – 2021. május 12., szerda

Elemzése alapján az alábbi összegzésre jutott:

  •  A jelentés szerint a 2020-ban hozzátartozó sérelmére elkövetett bűncselekmények (pl. testi sértés, zaklatás, kapcsolati erőszak, garázdaság stb.) sértettjeinek 72 százaléka nő volt. A tavalyi adat 11 százalékkal magasabb az előző évinél (7522 vs. 6773 eset). Ennek a növekedésnek 84 százalékában nő volt az áldozat.
  •  A belügyi adatbázis szerint 2020-ban a rendőrség által lezárt, hozzátartozók közti emberölési/halált okozó testi sértéses esetek 61 százalékában nő volt az áldozat. A tavalyi adat 33 százalékkal magasabb az előző évinél (93 vs. 70). A különbség 83 százalékában nő volt az áldozat.
  •  Szintén a belügyi adatbázis adatai alapján írta meg a rendőrség, hogy 2020-ban a partner/volt partner sérelmére elkövetett emberölések lezárt eseteinek 74 százalékában nő volt az áldozat (itt a partner kategóriába beletartozik a jelenlegi/volt párkapcsolat is, ezen kívül a volt/jelenlegi élettárs, bejegyzett élettárs, házastárs). A tavalyi adat 47 százalékkal magasabb az előző évinél (47 vs. 32). A növekedés 87 százalékát teszik ki nők ellen elkövetett gyilkosságok.
  •  A partner/volt partner által elkövetett és lezárt testi sértési ügyek éves adatai is árulkodóak. Ezek között rendre 88-90 százalék a női sértettek aránya, 2020-ban 88 százalékban volt nő az áldozat. Az esetek száma 13 százalékkal nőtt, és a növekmény 66 százaléka volt nők elleni, partner/volt partner általi testi sértés.

Szél Bernadett arra is kíváncsi volt, mi a sorsa a kapcsolati erőszak rendőrségi eljárásainak. Mint kiderült, 61 százalékuk végződik vádemeléssel, 27 százalékban magánindítvány hiánya miatt kerül sor a feljelentés elutasítására, vagy a nyomozás megszüntetésére. A nyomozás folytatásához ugyanis az kell, hogy a bűncselekmény utáni 30 napban a sértett magánindítványt tegyen, amiben kéri az eljárás lefolytatását. Ezt sokszor azért nem teszik meg az érintettek, mert nem is tájékoztatják őket róla. Ez is mutatja, hogy a magánindítványhoz kötöttséget meg kellene szüntetni, mert csak akadályozza a további erőszak megelőzését.

Az  adatokból az is kiderült: 2020-ban az eddigi legmagasabb számú távoltartási intézkedés zajlott, összesen 1842, ami 26 százalékkal több, mint az előző évi. Legutóbb 2014-ben volt hasonlóan magas ez a szám, de aztán valamiért jelentősen visszaesett. Az erőszak megelőzésének fontos része az áldozatokkal kapcsolatba kerülő hatóság képzése is. Itt a megküldött adatok alapján azt látjuk, hogy 2020-ban csökkent a hozzátartozók közti erőszak ügyében eljárók évi egyszeri kötelező képzésén résztvevők száma. Tavaly 6007-en kaptak ilyen képzést, 2019-ben 7294-en, 2018-ban 7861-en. Arra is rákérdeztem, hogy évente az állomány hány százaléka részesül képzésben, de erre az ORFK nem tudott választ adni, írja a politikus.

Szél Bernadett szerint a rendőrségi adatok alapján nem igazán lehet teljes képet alkotni a családon belüli erőszakról, mert nehezen hozzáférhetők  a hiányos, nehezen értelmezhető adatok, és azt is problémásnak látja, hogy nem látható az a szándék, ami az erőszak visszaszorítását célozná összehangolt fellépéssel és gondosan végrehajtott intézkedésekkel. 

Fotó: Pexels

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top