nlc.hu
Aktuális
Elhunyt Dornbach Alajos, a parlament egykori alelnöke

Elhunyt Dornbach Alajos, volt országgyűlési képviselő

A politikus 85 éves volt.

Meghalt Dornbach Alajos, volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő, ügyvéd, a parlament volt alelnöke – írja a 444.hu

A politikus 1956-ban a budapesti egyetemen a jogi karon csatlakozott a forradalmi bizottsághoz, később nemzetőrként tevékenykedett. Emiatt 1959-ben letartóztatták, ám két hónappal később elengedték, mert vallomást tett az ügyében egy ávós, akit 1956-ban Dornbach megmentett a lincseléstől. Ezután megpróbálták beszervezni, de megtagadta, hogy ügynökként tevékenykedjen. 

Forradalmi tevékenysége miatt csak 1964-ben kezdhetett ügyvédként dolgozni, ezzel egy idő után kiérdemelte magának az “ellenzék ügyvédje” becenevet. A hetvenes években szamizdat kiadványok szerzőinek és terjesztőinek biztosított jogi védelmet, emellett az 1979-ben alakult illegális civil szervezet, a Szegényeket Támogató Alap (Szeta) szervezéséből is kivette a részét. 

Elhunyt Dornbach Alajos

Dornbach Alajos (1936-2021)

Dornbach Alajos 1983-ban, Soros György kérésére segédkezett a Soros Alapítvány létrehozásában, amelynek kuratóriumi alelnöke volt 1990-ig. 1989-ben a Nagy Imre-, és a Standard-per elítéltjeit és örököseit képviselte a bíróságon, de részt vett Nagy Imre 1989. június 16-i gyászszertartásának szervezésében is. 

1988-bban csatlakozott a Szabad Kezdeményezések Hálózatához, amelyből később kialakult az SZDSZ. A párt színeiben 1990-2002 között országgyűkési képviselő volt, 1990-94 között a parlament alelnöki tisztségét is betöltötte. A politikától és a közélettől 2002-ben vonult vissza. 

További friss híreink:

Tanítványai szeme láttára halt meg Robi bácsi, a vízilabdaedző

Fotó: Pixabay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top