nlc.hu
Aktuális

Az LMBTQ+-közösségek zászlóit alakította kanapévá az IKEA a Pride-hónap tiszteletére

Az IKEA megmutatja, mennyi minden van még a szivárványon túl

A bútoráruház kanadai részlege különleges kollekcióval mutatja meg, hogy milyen sokszínűek vagyunk így együtt.

 

 

Javában zajlik az idei Pride-hónap, amelyre sajnos úgy tűnik, egyre nagyobb szükség van Magyarországon. A nemi és szexuális kisebbségekért való kiállás egyik erős szimbóluma pedig az utóbbi időben egyre több vita tárgyát képező szivárványos zászló. A vidám színek láttán hőbörgők javának azonban valószínűleg fogalma sincs róla, hogy akárcsak maga a zászló, a nemi identitások és szexuális orientációk palettája is legalább ennyire sokszínű.

Azaz nem csak hetero-, homo-, és biszexuális emberek léteznek, hanem ott vannak a transzneműek, az aszexuálisok, aromantikusok, pánszexuálisok, a nem-bináris identitású emberek, vagy épp a genderfluidok. Nekik pedig mind-mind saját zászlójuk is van, mint ahogy van saját Pride-zászlója a leszbikusoknak, de Észak-Amerikában külön zászlója van a hagyományos nemi szerepekhez nem alkalmazkodó (gender-noncomforming) őslakosoknak is, akik az úgynevezett 2 Spirit-közösség tagjai.

Ez előtt a sokszínűség előtt tiszteleg az IKEA kanadai kreatívjai – megérdemlik, hogy leírjuk a nevüket, tehát Madison Van Rijn, Ali Haider, Bianca Daniela Nachtman és Charlotte Carbone – által kigondolt Love Seats kampány, amelynek keretében 10 olyan kanapét álmodtak meg, amely a különféle Pride-zászlók színvilágát tükrözi.

Az egyes bútordarabokhoz pedig felkértek egy-egy embert, vagy párt, aki azonosul az adott kanapéhoz tartozó zászló eszmeiségével, hogy ossza meg történetét a világgal. Így meséli el a történetét a 2 Spirit Scott Wabano, a pánszexuális Sarah Bellstedt, a transznemű Jules Reeves és transznemű apuka Nathaniel Le May, a biszexuális Brian Lanigan, az aszexuális Brianna Roye, a leszbikus Jena Nasser, a nem-bináris Marisa Rosa Grant és a genderfluid John Walsh, de kapott saját zászló-kanapét az LMBTQ+-közösség előrelépését ünneplő, úgynevezett Progress-zászló is, amellyel kapcsolatban Waseem Shayk, Kanada legnagyobb dél-ázsiai queer közösségének egyik alapítója mesél az életéről.

Pride-zászlós kanapékkal száll síkra az IKEA az elfogadásért

Waseem Shayk és az LMBTQ+-zászló színei által ihletett kanapé (Fotó: IKEA)

A fenti kisfilmben az említett szereplők egy-egy lényeges mondatát is kiemelik, amelyek rámutatnak, mennyire nem magáról a szexről szól ezeknek a közösségeknek az élete, mint ahogy azt sok kevésbé tájékozott ember gondolja.

„Amikor megtaláltam a közösségemet, akkor éreztem először a szeretet erejét” – hangzik az egyik mondat.

„Számomra rendkívül fontos volt, amikor rájöttem, hogy nem vagyok egyedül, hanem odakint egy egész közösség vár” – így egy másik.

„A családom elképesztően támogatott a nemváltásom során” – mondja a kisfilmen Nathaniel Le May, gyerekei és partnere társaságában.

„Gyönyörű érzés volt, amikor felismertem, hogy milyen sok aszexuális ember él a világon” – mondta Brianna Roye.

A kampányban részt vevő emberek egyetértettek benne, hogy számukra hatalmas erőt és támogatást jelent, ha láthatóvá válhatnak a világ számára, ha hallathatják a hangjukat, és ha azt érzik, hogy szeretik őket.

A különleges Love Seat bútorokkal kapcsolatban megkerestük az IKEA magyarországi képviseletét, ahonnan azt az információt kaptuk, hogy helyi kezdeményezésről volt szó, eszerint egyelőre nem várható, hogy megjelenjenek ezek a bútorok az áruházlánc hazai kínálatában. Azonban, ha ez mégis megtörténne, jelezni fogjuk olvasóink felé.

Még több elfogadás és szeretet az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top