nlc.hu
Szabadidő

Szivárványos LEGO készlet készült az LMBTQ-közösség melletti kiállásként

Különleges készlettel áll ki a LEGO az LMBTQ+-közösségért

A sokszínűséget és az elfogadást ünnepli a szivárványos LEGO szett.

A LEGO sokat tesz a sokszínűségért, és az elfogadásért, a dán építőjátékot fejlesztő cég ezt már több ízben megmutatta. Például 2016-ban, amikor bemutatták a kerekesszékes minifigurát vagy épp a segítő kutyát, amely a figura társaként a gyerekekkel is megismerteti az életnek ezt a szeletét. 

Most pedig egy egészen különleges készlettel jelentkeztek, amely már abszolút a kifejezetten felnőttek számára tervezett LEGO szettek közé tartozik, azonban ezen túl is mutat. Míg ugyanis az olyan szettek, mint a Marilyn Monroe vagy épp a Beatles tagjainak képmását tartalmazó LEGO Art készletek dekorációs célokat szolgálnak, az Old Trafford focistadion pedig főleg a sportrajongó felnőtteket célozza meg, addig az Everyone Is Awesome (Mindenki csodálatos) fantázianevű készlet, amely az LMBTQ+ közösség melletti látványos kiállás. A készlet a szivárvány színeiben pompázik, ezzel pedig nem csak a széles körben ismert Pride-zászlót jeleníti meg, hanem utal az aszexuális, transznemű vagy épp nem bináris közösségekre is. 

Különleges LEGO készlet érkezik, az LMBTQI közösség meletti kiállásként

Az Everyone Is Awesome LEGO szett az LMBTQI közösség tagjai melletti kiállás (Fotó: LEGO)

A készletet tervező Matthew Ashton elárulta, hogy szándékosan tervezték egyszerűségében látványosra a szivárványos készletet, amelynek figurái azért is lettek egyszínűek, mert nem akarták egyértelmű nemi jellegekkel meghatározni, hogy melyik figura milyen nemű, hogy ezzel is jelezzék, a LEGO világa mindenkié, abban mindenki számára van hely a játékra és az elfogadásra. 

„Az elmúlt években sok társadalmi küzdelmet láthattunk, ez pedig elgondolkodtatott bennünket” – mondja Ashton az alábbi videón. „Úgy gondoltuk, hogy mindenki jobban járna, ha egy picit több szeretettel és elfogadással fordulnának egymás felé az emberek, ezt szeretnénk üzenni ezzel a szettel is. Mindenkinek van itt helye, függetlenül attól, hogy hány éves vagy milyen a nemi identitása.”

Ashton egyébként már korábban megépítette a szivárványos szettet, ezzel díszítette ugyanis az asztalát a LEGO irodájában, ahol dolgozik. Így könnyű dolga volt, amikor nemrég felvetődött, hogy a cég mivel állhatna ki az LMBTQ+ közösség mellett. A tervező ekkor csak odaszaladt az asztalához és megmutatta a szinte már kész alkotást. 

„Mivel magam is LMBTQ-gyerekként nőttem fel, megkaptam a magamét csúfolásból és zaklatásból is” – emlékszik vissza a videón Ashton. „Ráadásul azt érzékeltem emellett, hogy sok felnőtt megpróbál egy olyan irányba terelni, ami nem én vagyok. Ezek a felnőttek valószínűleg csak jót akartak, azonban amikor gyerekként ilyeneket hall az ember, attól csak magába zárkózik. Ez nekem is nagyon nehéz volt. Ha valakitől kaptam volna egy ilyen szettet, ami azt mondja, hogy látlak, felismerlek és támogatlak, ez nagyon sokat jelentett volna. A gyerekek sokkal elfogadóbbak másokkal. Ezt eltanulhatnánk tőlük, mert ezzel a világot egy boldogabb és befogadóbb hellyé tehetnénk.”

Az Everyone Is Awesome LEGO szett Magyarországon is elérhető lesz, 2021. június 1-től.

Még több LEGO az nlc-n:

  • Ha LEGO kockákkal játszol, meglepő mellékhatásként sokkal nyugodtabb leszel
  • Ne aggódjatok, szülők! A fluid play, azaz a fizikai és a digitális játék együtt jó a gyereknek
  • Életre kel a videojáték: leleplezték a LEGO Super Mario játékokat

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top