nlc.hu
Család

A felnőttkori játék segít fiatalon tartani az agyunkat - a LEGO erre kiváló választás

„A játék az agy kedvenc tanulási folyamata” – felnőtteknél is

Szakembert kérdeztünk arról, miért teszik jól a felnőttek is, ha néha egy picit leülnek önfeledten játszani.

A játék sokak számára a boldog gyerekkorral egyenlő, azonban sokan vannak, akik idősebb fejjel sem hajlandóak lemondani az efféle időtöltésről, és ezt nagyon jól teszik! A játék ugyanis, amellett, hogy kikapcsol és segít elfelejteni a hétköznapok nehézségeit, a szellemi frissességünkre is kiváló hatással van, de új készségek elsajátításában is komoly segítséget jelent.

Nem véletlen, hogy a népszerű dán építőjáték, a LEGO szakértői is felfigyeltek erre, az idei évben ugyanis bemutatkozott a LEGO Adult termékcsalád – lásd kapcsolódó írásunkat –, amelyet kifejezetten a felnőtteknek terveztek. Az efféle készletek egy picit komolyabbak, mint a gyerekeknek szánt játékok, segítségükkel pedig olyan építményeket, járműveket vagy épp használati tárgyakat építhetünk meg, amelyek akár a nappali központi díszévé is válhatnak, amit garantáltan megcsodálnak majd a vendégek – illetve, ezekben a járványos időkben a videokonferencián bejelentkező rokonok, ismerősök, kollégák.

A felnőttek számára is fontos a játék, főleg, ha LEGO

A LEGO játékok a felnőttek kreativitását és agyát is formában tartják (Fotó: LEGO)

A játék felnőttekre gyakorolt hatásával kapcsolatban Siket Lóránttal, a LEGO Csoport magyarországi kommunikációs vezetőjével beszélgettünk.

Pszichológiai, gyereknevelési szempontból milyen pozitívumai vannak a kreatív játéknak? Milyen készségeket fejleszt a LEGO?

Fontos leszögezni, hogy minden valódi, szabad játék rengeteg jótékony hatással bír. A játék egy olyan flow állapot, amely során észrevétlenül rengeteget tanulunk és fejlődünk. Ahogy mondani szoktuk: a játék az agy kedvenc tanulási folyamata. Legyen szó fizikai, társas, érzelmi, kreatív vagy kognitív készségekről, egyik-másikat biztosan fejlesztjük – vagy legalábbis „tornáztatjuk” – amikor játszunk.

A kreatív játékok, építőjátékok használata során a legkülönfélébb készségeket használjuk. Különösen fontos ez mostanában olyan, XXI. századi készségeknek esetében, mint a kommunikáció, a kreatív problémamegoldás, a kritikus gondolkodás vagy az együttműködés.

A felnőtteknél milyen formában tapasztalhatóak a játék pozitív hatásai?

Az utóbbi években több olyan foglalkozást tartottunk, ahol megkértük a résztvevőket, hogy idézzék fel a gyermekkori játékélményeiket és egy friss, felnőttkorit is. Az összehasonlításnál kiderült, hogy nagyon sok a hasonlóság: általában azt tartjuk felnőttként is jó játéknak, ha másokkal közösen, valamilyen izgalmat vagy kihívást is tartogató tevékenységet végzünk, ami teljesen kikapcsol, aminek teljesen át tudjuk adni magunkat.

Nem meglepő módon a felnőttek körében manapság a stressz egyre fontosabb kérdés – és ez csak fokozódott a koronavírus-járvány miatt. A LEGO Csoport idei Play Well című kutatása során 18 országban több mint 18 ezer embert kérdeztünk meg a játékkal kapcsolatos szokásaikról. Ebből az derül ki, hogy minden második felnőttre hat a stressz, és problémája van az ellazulással. 10-ből 7 felnőtt, azaz a válaszadók 72 százaléka mondja azt, hogy a játék segít relaxálni – ez az arány egyébként a koronavírus-járvány alatt 81 százalékra nőtt. Meglepő módon a felnőttek inkább hajlamosak a fizikai játékok, például LEGO szettek vagy társasjátékok felé fordulni.

Hogyan tudja a LEGO fejleszteni a kreativitást gyerekeknél, illetve felnőtteknél?

Amikor megépítünk egy LEGO készletet vagy szabadon (netán közösen) alkotunk valamit, felszabadítunk rengeteg olyan energiát, amit máskor nem feltétlenül hasznosítunk – és ez nem csak gyerekkorban igaz. Ráadásul erre két lehetőségünk is van: ha útmutató alapján építünk, azt sok helyen el lehet rontani. Ilyenkor szét kell bontani és újraépíteni – mint oly sokszor a való életben is. Egyfajta kudarckezelési tréning is ez, aminek mindenki hasznát veszi: ha valami nem sikerül, nincsen gond, próbáld újra másképp. Ha ledől a majdnem rekordmagas tornyod, először bosszankodsz, de rögtön utána a következő gondolat, hogy hogyan lehet stabilabban újraépíteni.

A másik opció, hogy szabadon alkotunk valamit egy nagy kupac LEGO kockából. Ilyenkor a kezdeti pár kocka után általában áradni kezdenek az ötletek, hiszen viszonylag egyszerű alkotási technikáról van szó. Viszont továbbra is igaz, hogy nincs olyan, amit ne lehetne megépíteni LEGO kockákból, így tényleg csak a gyerekek képzeletére van bízva a dolog. Remekül tudnak például valós élményeket feldolgozni, újra megélni azáltal, hogy megépítik LEGO kockákból az adott szituációt.

A felnőttek számára is fontos a játék, főleg, ha LEGO

A közös játék összehozza a családot (Fotó: LEGO)

Azt tudjuk, hogy az idős emberek szellemi frissességének jót tesz némi agytorna – pl. rejtvényfejtés, puzzle, stb. – a LEGO is használható hasonló célokra?

Az építőjátékok kapcsán kutatásunkban a válaszadók is kiemelték, hogy tornáztatja az agyat és fejleszti a memóriát (85 százalék) valamint serkenti a kreativitást (85 százalék).

A LEGO rengeteg fejlesztő anyagot készít a szülőknek, akad olyan is, ami a felnőttek játékélményét tudja fokozni?

Számos készletünk van ma már, amelyeket kifejezetten felnőtteknek szánunk – vagy azért, mert annyira összetett, bonyolult építményekről van szó, vagy azért, mert elsősorban a relaxált építést, a művészi önkifejezést célozzák. Azt láttuk, hogy a COVID-járvány alatt még inkább felértékelődött a játék szerepe a családok és a felnőttek körében is – éppen ezért indítottuk el #letsbuildtogether programunkat, ami játéktippeket, kihívásokat adott gyerekeknek, családoknak, felnőtt rajongóknak egyaránt. Kevesen tudják, de a LEGO játékoknak számottevő felnőtt rajongói bázisa van – ők aktív közösségekbe, klubokba szerveződve alkotnak bámulatos dolgokat LEGO elemekből, felnőttként is megélve a játék közösségi erejét.

A család szempontjából fontos, hogy a szülők és a gyerekek közösen is tudjanak játszani, milyen lehetőségek vannak erre, ha a LEGO áll a középpontban?

Már néhány LEGO kocka elegendő ahhoz, hogy elinduljon a közös játék – legyen szó irányított vagy szabad építésről. Emellett a LEGO Csoport is indít időről időre olyan kezdeményezéseket, amelyek segítik a szülőket a közös játék elindításában. A már említett #letsbuildtogether program mellett idén ilyen volt a Build and Talk elnevezésű kezdeményezés, amely abban segíti a szülőket, hogy gyermekükkel közösen megépítsenek, majd megbeszéljenek, feldolgozzanak a digitális biztonsággal kapcsolatos kérdéseket – hiszen az online töltött idő megnyúlásával idén a gyerekek nyilvánvalóan a veszélyeknek is fokozottabban ki vannak téve. Novemberben a cyberbullying, azaz az internetes zaklatás témája állt a középpontban.

A LEGO mely termékei között érdemes körülnézni, ha kifejezetten felnőtteknek való LEGO-t keresünk?

A LEGO Adult és a LEGO Art mellett a LEGO Technic és a LEGO Ideas, valamint a LEGO Creator Expert termékcsaládjaink tartogatnak kifejezetten felnőtteknek szánt készleteket, de a LEGO Star Wars vagy a LEGO Architecture szettek is érdekesek lehetnek a felnőtt korosztály számára. November 27-én jelent meg például minden idők legnagyobb LEGO szettje, a több mint 9000 elemből álló LEGO Colosseum, ami igen népszerűnek bizonyult. Ugyancsak a felnőtt rajongóknak szól a Ghostbusters filmekből ismert ECTO-1 szellemirtó járgány LEGO változata, hogy még egy novemberi megjelenést említsek.

Még több LEGO az nlc-n:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top