nlc.hu
Aktuális

Önkéntes tesztelés eredménye a Sinopharm vakcináról

Sinopharm: aggasztó eredményeket hozott egy magyarországi tesztelés

Önkéntes alapon teszteltethették magukat a Videoton dolgozói, úgy tűnik, valóban szükség lehet harmadik oltásra.

Azok a Sinopharmmal oltott 60 felettiek, akiknek nincs antitestes védelmük, T-sejtes immunitással sem rendelkeznek – derült ki a Videoton dolgozóinak körében készült, önkéntes vizsgálatból. A vállalat ugyanis megrendelte a komplex méréseket azoknak, akiknek nem volt kimutatható antitestes védettségük. Arányaiban egyébként a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada érintett.

Sinkó Ottó, a cég társ-vezérigazgatója a Portfoliónak elmondta: mivel ezek az emberek a két oltás felvétele ellenére a mérések szerint semmilyen védettséggel nem rendelkeznek a vírus ellen, ezért azonnal harmadik dózis beadására lenne szükség, ami azonban a szabályok szerint tilos, pedig lehetővé kellene tenni az újabb oltást ilyen esetben  még mielőtt eléri Magyarországot a járvány negyedik hulláma.

Mindeközben már vannak országok, ahol lehetőség van harmadik oltás felvételére azoknak, akiknél nem termelődött elég antitest azután, hogy megkapták a kínai vakcinát, Egyesült Arab Emírségekben már Pfizert adnak harmadik dózisként, a Seychelle-szigeteken is ezt tervezik. Rusvai Miklós virológus Magyarországra vonatkozóan is ezt a megoldást javasolja, Karácsony Gergely, Budapest polgármestere pedig azt ígérte, a fővárosban ingyenes antitest-mérést vezetnek be, hogy azoknak az idősebb embereknek, akiknek aggályaik vannak a kapott vakcina hatásosságával kapcsolatban, ne önköltségen kelljen megvizsgáltatniuk magukat. 

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinája a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház oltópontján 2021. május 28-án. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírek a koronavírus elleni vakcinákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top