nlc.hu
Aktuális

A Nőkért Egyesület tüntetése a Demográfiai Csúcs előtt

„A megölt nők már nem fognak szülni”: tüntetők várták a Demográfiai Csúcs résztvevőit

Féltucat aktivista skandált az érkező politikusokat és közszereplőket látva.
A Nőkért Egyesület tüntetése a Demográfiai Csúcs előtt

Csütörtökön kezdődik a Budapesti Demográfiai Csúcs, azaz a kétévente megrendezett, ismert nemzetközi közszereplőket és (főleg idős, fehér férfi) politikusokat felszólaltató konferencia. Novák Katalin köszöntője szerint ez „az a fórum, ahol politikusok, egyházi vezetők, szakértők, a média, a vállalati szektor és a tudomány képviselői megvitatják a legfontosabb, családokat érintő aktuális kérdéseket”. Az idei program a fenntarthatóságról is szól. „Napjainkban egyesek a családalapítás és a gyermekvállalás számlájára írják a környezeti kihívásokat, a gyermekvállalást károsnak tartják. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a fenntarthatóság és a család nem összeegyeztethető. Ezért az idei csúcstalálkozó központi témája 2021-ben a demográfia és a fenntarthatóság.” Olyan kérdéseket vizsgálnak, mint például:

  • Érdemes-e fenntarthatóságról beszélni, ha nem születik elegendő gyermek?
  • Mit mond a tudomány és mit közvetít a média?
  • Milyen szerepe van az ideológiának a család és a környezetvédelem megítélésében?
  • Vajon az afrikai nemzetek kihívásait a magas születésszám, vagy a hiányos infrastruktúra okozza?
  • Mit tehet Európa a demográfiai válság korában?
A Nőkért Egyesület tüntetése a Demográfiai Csúcs előtt
Megnézem
Összes kép (6)

A rendezvény ellen kis létszámú tüntetést szervezett a Nőkért Egyesület, akik szerint „közpénzen fognak nálunk vendégeskedni olyan szélsőségesen antifeminista, homofób és rasszista közszereplők, akiket más országokban jóval kevésbé látnának szívesen”. A civil egyesület közölte: számos meghívott előadó a nemes célnak hangzó „családvédelem” (illetve, „életpártiság”) pajzsa mögé bújva rendszeresen kikel a nemek egyenlősége és a nők reprodukciós jogai, a fogamzásgátlás, az átfogó iskolai szexedukáció, a testi önrendelkezés, a szexuális autonómia és a gendertanulmányok ellen, továbbá a biológiai esszencializmus jegyében a nők „különleges” (gondoskodó, kiszolgáló) szerepét, valamint az LMBTQ-személyek „átnevelő” terápiáját szorgalmazza. Közleményükben felsorolják, mely előadók milyen feminista szemmel vállalhatatlan eszméket hirdettek korábban.

A közlemény ezzel zárul:

Ha az emberi jogok nem hatják meg a kormányt, abban az esetben felhívjuk a figyelmet, hogy a családon belüli erőszak következtében megölt nők már nem fognak szülni, és a családon belüli erőszak következtében megölt gyerekek már nem fognak felnőni és maguk is családot alapítani, gyerekeket vállalni. A régióspecifikus demográfiai problémáknak sem lehet megoldása a nők jogainak csorbítása és a fundamentalista, szélsőjobboldali ideológia. Magyarország szekuláris állam, a törvényhozást nem befolyásolhatják vallási dogmák. A kormánynak a testi önrendelkezésen, szexuális autonómián és informált döntésen alapuló, felelős gyermekvállalást kell támogatnia, és tiszteletben kell tartania a nők termékenységükkel kapcsolatos döntéseit.  

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top