nlc.hu
Aktuális

Kutya vs. munkahely

A kutya a munkahelyre való? Megvizsgáltuk az előnyöket és hátrányokat

Ha az irodában rendszeresen felbukkannak kutyák, az csökkenti a stresszt a tanulmányok szerint. Ám ez nem minden esetben igaz.

A kutya vs. munkahely témakörben végzett kutatások szerint az irodában jó hatással vannak az emberekre a négylábúak. Ezt egyre több munkahely ismeri fel, szabad utat engedve a kutyáknak, akik így a gazdival együtt járnak dolgozni. Első ránézésre ez egy remek kezdeményezés, ám mélyebben megvizsgálva nem ennyire egyszerű ez a kérdés, hiszen sokkal több tényezőt kell figyelembe venni, ha sok emberrel együtt dolgozunk egy irodában.

A kutya a munkahelyre való

A szűkkörű, saját szerkesztőségi közvélemény-kutatásom eredménye egyértelműen az lett, hogy szabályokra lenne szükség az irodába vitt kutyákkkal kapcsolatban. Azok is felhozták a szabályok hiányát, akik amúgy a kutyák mellett érveltek.

„Szerintem tök szuper, ha egy munkahelyen engedik, hogy vidd a kutyádat. A kutya társállat, a gazdájával a legjobb neki és akkor stresszel a legkevesebbet, ha az a közelben van. Állatjólét szempontból is fontos szerintem, hogy minél kevesebb kutya legyen otthon bezárva egész nap, így kevesebb lesz a viselkedésproblémás állat. Fontos viszont az is, hogy az állat tudjon viselkedni az irodai környezetben, mert egy nyüszögő, ugató kutya nemcsak zavaró lehet a kollégáknak, de azt is jelezheti, hogy a kutya ugyanúgy stresszben van.”

„Nagyon szeretem az állatokat: eddig nyolc kutya, gyerekként néhány macska, papagáj, teknős halak és leguán volt a felhozatal. A családom más tagjaival ellentétben kinőttem az allergiát és az asztmát, legalábbis ezt hittem egy hosszan tartó gyógyszeres kezelésig, ami újra felszínre hozta. Azóta kiderült, hogy az állatszőrökre, porra stb. különböző mértékben allergiás vagyok, illetve a asztma is visszatért. A (padló)szőnyeg érthető okoknál fogva már önmagában »rizikót« jelent, ahogy a koszos szellőzők, légkondik is, mert ezekben hosszabb távon minden lerakódik és felgyülemlik.

Szerintem amúgy jó dolog az állatbarát munkahelyek megteremtése, viszont azt gondolom, hogy bizonyos terek erre nem alkalmasak, ahogy a gyerekek a munkahelyen esetében sokkal jobb megoldásnak tartom a céges óvoda/bölcsőde jellegű irányt (nem, nincs bajom a gyerekekkel sem, sőt!), úgy az állattartásnál is talán erre indulnék el, már ahol ez megoldható.

Vagy éppen az állatbarát irodák megfelelő kialakítása, például könnyen tisztítható járólapok, a kedvenc elkülönítésére egy nagyobb »játszósarok«, így aki fél tőle sem ijed meg, a gazdának sem kell fél szemmel folyton arra figyelni, hogy a nyitott ajtón ne menjen ki. Valamint a gazda felelőssége fontos szempont, hogy tisztában legyen azzal, mennyire kompatibilis a kutyája egy nagyobb, vegyes társasággal, mennyire tud viselkedni, mennyi figyelmet/fegyelmet igényel.”

Te mit gondolsz erről? Vinnéd a kutyádat az irodába?

Fotó: Getty Images

„Kifejezetten örültem, amikor megláttam, hogy a munkahelyemre már lehet kisállatot behozni, szerintem nagyon inspiráló a jelenlétük a munkában. Konkrétan majdnem benyitottam egy irodába, amikor láttam, hogy bent egy eb is tartózkodik. Szívesen bevinném a macskámat is, de sokan tuti nem örülnének neki, mert extra mennyiségű szőr hullik belőle és ugye vele együtt jár egy alomtálca is. Amúgy a cicám biztosan örülne neki, társasági lény és utazni is szeret. Egyszóval annyi a véleményem a szerkbe behozott állatokról, hogy »atyalapatyala, grrrrrööööö«.”

Ez utóbbi megszólalónk volt kétségkívül a legvidámabb és legnyitottabb a kutyák az irodában témakörben. Sokan csatlakoznak valószínűleg hozzá, hogy ha meglátják, mennyi előnye van egyébként a kutyák jelenlétének munka közben.

  • Csökken a stressz: Egy 2012-es tanulmányban azt találták, hogy azoknak, akik rendszeresen bevitték magukkal a kutyájukat a munkahelyre, alacsonyabb volt a stresszhormon szintje a szervezetükben.
  • Segít a pozitív kapcsolatteremtésben: A kutya lehet egy beszélgetés elindítója, kollégák közötti pozitív interakciók kiváltója. Egy kutatás szerint háromszor nagyobb eséllyel javul a kapcsolatunk a kollégákkal és a főnökkel is, ha kutyabarát irodában dolgozunk egy ebbel.
  • Növeli a hatékonyságot: Annak legalábbis mindenképp segíti a koncentrációt és a munkahelyi hatékonyságot, aki a kutya gazdája, mert nem kell azon aggódnia, mi van szegény állattal otthon, egyedül.
  • Csökkentheti az állattartás költségeit: Ez azokra igaz, akik a kutyasétáltatásért fizetnek, amíg a munkahelyen kénytelenek lenni.
  • Javít az általános közérzeten: Nemcsak a kutyatartó számára előnyös a kutya jelenléte, hanem a kollégáknak is, mivel oldja a feszültséget az állat, ezáltal javítja az általános közérzetet (az esetek nagy részében).

A kutya nem való a munkahelyre

Nem mindenki határtalanul boldog a kutyák jelenlététől az irodában, és nem azért, mert ne szeretnék a kutyákat. A megszólalók ellenérveit is meg lehet érteni, és érdemes  átgondolni a főnököknek és a kutyatartóknak egyaránt, mielőtt megnyitják a munkahelyet a kutyáknak korlátok nélkül.

„Gyerekkoromban két túlzottan vad kutya lakott a házunkban, és a tízemeletes panelban nem volt kölök, akit ne haraptak volna meg. Sokáig féltem a kutyáktól, felnőttkoromra ez annyiban változott, hogy nem bízom bennük első látásra. Egyesekkel képes vagyok összehaverkodni, amit azért nem úgy kell elképzelni, hogy fetrengek velük a földön és nyalogatjuk egymást. Két simi, három kedves szó, és viszlát. Munkahelyen kifejezetten zavarnak a kutyák, de elfogadom, hogy másokat nem, ahogy azt is, hogy megint mások behordják az ölebet vagy a közepes testű állatot. Ellenben: ők később jöttek, ezért először mehetne a körkérdés, hogy zavar-e bárkit a blöki, és ha csak egy, azaz egy ember van, akit igen, akkor az eb maradjon otthon. Engem nem zavar. Amíg nem rohangál körbe, és nem zavarja a normál létezést idebent.”

„Nagyon nem szeretem a kutyák jelenlétét az irodában. Azt gondolom, ez épp annyira zavaró, mint ha a pici gyerekeinket hordanánk be, és hát azt sem tesszük. Nyilván megértem, ha egy-egy napra, pár órára valaki nem tudja kire bízni, hiszen gyerekkel én is voltam már így (meg amúgy is törekszem a toleranciára), de ha választhatok, én nem támogatom. Én például nem véletlenül nem tartok kutyát.

Ha szeretnék egy térben lenni egy kutyával fél napon át, akkor otthon is lenne kutyám. De nem szeretnék.

Erős ellenérzésem nincs velük kapcsolatban, de nem is különösebben kedvelem őket. Olyan semleges. Azt viszont már nagyon nem szeretem, ha a lábamhoz érnek, ha benyálaznak, ha bámulnak, mikor eszem és hasonlók. Introvertált alkatként nekem ez az intim szférám megsértését jelenti, és őszintén megmondom, nagyon zavar. Hasonlóképpen nem szeretem a kutyaszőrt a környékemen, és az állatszagot sem (tudom, ezek nem feltétlen vannak). Tény az is, hogy gyerekkoromban a kismacskámat előttem tépte szét három kutya, lehet, hogy ez van a dologban. De például, akinek ilyen élménye van, az joggal tarthatja szorongást keltőnek egy kutya állandó jelenlétét a közelében. A kevésbé tolakodó állatokat jobban viselem, de a kutyák egy része számomra hangos és izgága. Azt sem nagyon szeretem, hogy a jelenlétük elvonja a figyelmet a munkáról, mindenki körülugrálja őket, ráadásul ilyenkor mindig úgy érzem, hogy szívtelennek látnak, vagy nem értik, ha én nem tutujgatom a kutyákat.”

A kutya nem biztos, hogy irodába való

Fotó: Getty Images

„Nekem volt 11 évesen egy elég durva kutyatámadásom, mindkét lábamat szétharapta egy nagy németjuhász (akit egyébként ismertem, de megvadult és betámadt), úgyhogy eléggé félek a kutyáktól és még a mai napig trauma, ha odajönnek hozzám a nagyobb testű kutyák. Az irodákba úgy engedélyezném a kutyákat, hogy csak a kistestűeket engedném be, és nem hagynám szabadon kószálni őket. Egyszer a munkahelyemen átjött a mi irodánkba egy nagyobb testű kutya, észre se vettem, de az asztalom alatt suhant el, és lábon kihordtam egy szívinfarktust. Utána egész nap stresszben voltam, mert paráztam tőle, hogy újra odajön és megharap. Nyilván a gazdákon sok múlik, sőt!

Igazából, ha valaki felelős kutyatartó, az ismeri a kutyáját, és ha nyugodt természet, akkor simán behozhatja az irodába, de a kutyaugatástól, a szaladgáló kutyáktól, és a szőnyegre piszkító állatoktól kivagyok.

Szerintem kéne valami egységes szabályrendszer erre, és közmegegyezés a dolgozók között, hogy ki az, aki szeretné, hogy kutya legyen bent, és ki az aki nem. Ha több a nem, akkor nincs kutya. Egy állatnak szerintem nem feltétlenül egészséges, ha egész nap egy annyira ingergazdag környezetben van, mint egy iroda, ahol nem tud pihenni. De nyilván a Covid meg a home office miatt sok minden átalakult a gazdik és a kutyák életében. Amúgy én az irodákba a hangtalan és kisebb állatokat preferálnám, mint oposszumok, lajhárok és koalák – de hát sajnos nem Dél-Amerikában élünk.”

A fenti megszólalók felsorolták azokat a hátrányokat, amiket a szélesebb körben végzett ezirányú vizsgálatok is találtak a kutyák az irodában kérdésben:

  • A kollégák fóbiái és allergiái: Mivel tízből három ember allergiás valamilyen állatszőrre, így jó eséllyel lesz a kollégák között is olyan, aki pont a kutyára allergiás. Az is gyakori, hogy fél valaki gyerekkora óta a kutyáktól, amit szintén nem könnyű átélni mindennap az irodában.
  • Figyelemelterelés: A kutya ugratása, nyüszítése, horkolása vagy a szabadon kószáló kutyák jelenléte – főleg egy nyitott irodában – zavaró lehet a kollégák számára, így akár a munkahelyi kapcsolatok romlásához is vezethet.
  • A kutyák közötti konfliktus: Ha több kutya is kerül egy irodába, lehet, hogy nem lesznek szimpatikusak egymásnak és akár agresszívan is viselkedhetnek a másikkal. Nem biztos, hogy kutyaviadalt akarnak nézni az irodában a kollégák.

Egyértelmű szabályokra lenne szükség

Ha a munkahely nem is hoz szabályokat az irodába vitt kutyákkal kapcsolatban, egyéni felelősségvállalás keretében érdemes lenne betartani a PetMD kutya- és macskaszakértőinek a szabályait a békés együtt dolgozás érdekében.

1. Kérj engedélyt!

Ne döntsd el a kollégáid helyett, hogy szeretnének-e kutyával együtt dolgozni. Az is lehet, hogy kutyarajongók ugyan, de nehezen tudnak koncentrálni, ha egy eb van az irodában. Nem tudhatod, ki, hogyan reagál egy kutya jelenlétére, a kollégák iránti tiszteletből is kérdezd meg, hogy mit szólnának, ha a kutyád veled járna dolgozni. Az őszinte kommunikáció ebben az esetben (is) rendkívül fontos, hiszen szinte együtt kell élni a kollégákkal a munkahelyen, kell, hogy beleszólásuk legyen abba, milyen környezetben dolgoznak.

2. Ellenőrizd a kutya oltásait!

Ezzel a kutyát és a kollégákat is véded, hogy egyik sem kap el a másiktól semmi olyat, ami ártalmas lenne az egészségére. És természetesen csak bolhamentes, tiszta és egészséges kutyát vigyél közös térbe a kollégákkal.

3. Ne zavarja a kutya a kollégákat!

A kutyák cukik, de nem szabad, hogy eltereljék a kollégák figyelmét váratlanul, márpedig, ha szabadon kószál egy eb az irodában, annak az lesz a vége, hogy odamegy ahhoz az emberhez is, aki épp nem kívánja a társaságát. És persze alapszabály az is, hogy ne ugasson a kutya a munkahelyen, mert az biztos, hogy zavaró tényező lesz, úgyhogy olyan kutyát vigyél csak a munkahelyre, aki jólnevelt és hallgat rád, a neurotikus kutyák sajnos nem az irodába valók. A kutyád jól szocializált és lehetőleg alaposan megsétáltatott eb legyen, amikor beviszed a munkahelyre, mert ez is segít abban, hogy nyugodt és kedves legyen a munkanapok folyamán.

4. Figyelj a kutya jelzéseire!

Nagy hiba, ha figyelmen kívül hagyod a kutyád stresszjelzéseit, ha épp olyan helyzet adódik. Mivel te ismered a legjobban a kutyádat, ezért neked kell észrevenni a jeleket, ha kényelmetlenül érzi magát, vagy szüksége van valamire. Fél szemed mindig legyen a kutyán, és segíts neki, hogy jól bírja az egész napos jövés-menést, amit egy munkahely jelent.

5. Alakíts ki a kutyának pihenősarkot!

Ahogy az egyik megszólalónk is írta, a kutyának szüksége van arra, hogy nyugodtan tudjon játszani és pihenni nap közben, ne pedig ki legyen kötve nyolc órában egy asztal alatt. A munkahellyel egyeztetve elkeríthetsz neki egy sarkot, ahol a kedvenc (nem csipogós) játékával játszhat, illetve, ahol vizes tálka és egy fekhely is várja. Ha a kutya alapvető szükségletei rendben vannak és a kollégák is beleegyeznek abba, hogy az irodában kutya legyen, akkor nagy baj már nem lehet a munkahelyi kutyából.

A munkahelyi környezet:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top