nlc.hu
Aktuális

70 év késéssel visszavitt könyvtári könyv

70 év után jutott a család eszébe visszavinni egy könyvet

A könyvtári könyvet az akkori kölcsönző lánya találta meg.

1948. november 6-án járt le a kölcsönzési ideje Rupert Hughes Stately Timber című kötetének a skóciai Dunfermline központi könyvtárában. Ám a könyv nem került vissza, egészen mostanáig.

A könyvet az akkori kölcsönző lánya találta meg és postázta el most az intézménynek a Black Isle szigetén lévő Cromartyból.

Alig 73 év késéssel érkezett meg a könyv (Fotó: Dunfermline- közkönyvtár FB)

Alig 73 év késéssel érkezett meg a könyv (Fotó: Dunfermline- közkönyvtár FB)

Donna Dewar, a könyvtár munkatársa elmondta: nevetésben tört ki, amikor kibontotta a csomagot, nem hitt a szemének. Kollégáival kiszámították, mennyit tenne ki most a késedelmi díj, és hatalmas összeget, 2827 fontot (1,2 millió forintot) kalkuláltak.

A Fife megyei könyvtárak a járvány időszaka alatt amnesztiát vezettek be a késedelmekre, hogy így bátorítsák az intézmények tagjait, hogy visszahozzák a köteteket.

A könyvet kikölcsönző férfi lánya elmondta, apja a Fife területén lévő Thorntonban élt 1948-ban. Azt azonban nem tudja, hogy már elhunyt édesapja elfelejtette-e visszavinni Rupert Hughes írását, vagy úgy döntött, inkább megtartja.

„Lenyűgöző volt látni a dátumokat, amikor a második világháború utolsó éveiben kikölcsönözték a könyvet, és tudni, hogy a háború véget ért a könyvtárosok pecsétjei között” – írta a nő. „A történelem jelentős pillanatai közepette is zajlik az élet” – fogalmazott.

A könyv belső oldalán egyébként szerepel a pecsét, amely szerint  „ez a könyv csak 14 napra kölcsönözhető”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top