nlc.hu
Aktuális

Adventi gyerekkönyvek

Mesés adventi kalendáriumok és karácsonyi mesekönyvek nem csak gyerekeknek

Egy szétcsúszott család időfutása azért, hogy övék legyen a legtökéletesebb Szenteste, egy kisfiú, aki kidobott plüssjátékát keresi, és egy manócsalád, akik szeretnék megtudni, hogy mit is jelent a karácsony az embereknek. Olyan könyveket ajánlunk, amikkel öröm lesz várni a legszebb ünnepet.

Egy karácsonyi adventi naptár vagy egy felejthetetlen ünnepi mesekönyv bearanyozhatja a decemberi estéket. Ilyenkor amúgy is vágyunk egy olyan varázslatos, szívmelengető és mesés történetre, ami elfeledteti a rossz híreket, a fáradtságot, és a korán sötétedő, hideg napokat. Most olyan karácsonyi történeteket gyűjtöttünk egy csokorba, amiket felnőttként olvasva is szuper élményben lehet részünk, és amiket a legkisebbek is örömmel olvasnak majd újra és újra el. 

Válogatásunkban találunk három klasszikus karácsonyi adventi mesekalendáriumot, ami mindegyik napra egy-egy mesét tartogat és hoztunk két kalandos (és tanulságos!) családi mesekönyvet a nagyobb gyerekeknek. Mesére fel! 

Brigitte Weninger – 24 ​karácsonyi mese

24 karácsonyi mese

Karácsonyi mese (Kép: Naphegy Kiadó)

Ez a karácsonyi adventi mesekönyv felnőttként egymásnak adva is jó ajándék, de a legkisebbeket is lefoglalja majd esténként, hiszen 24 adventi történetet olvashatunk el benne. A keretmese egy manócsaládról szól, melyben az erdőben élő nagypapa a gondjaira bízott unokáknak minden ébredés után egy-egy történetet mesél az emberek világából. A mesék a csodáról, a jóság/szeretet erejéről, a mikulásvárásról és a betlehemi születésről szólnak, és persze a szeretetet és az ünnep erejéről, ami mindennél fontosabb. A könyv tele van gyönyörű illusztrációkkal, amik Eve Tharlet tollából bukkannak elő, úgyhogy már csak lapozgatni is egy élmény.

 Beatrix Potter – Nyúl Péter adventi kalendáriuma

Adventi mesekalendárium

Nyúl Péter és barátai karácsonyig kísérik a legkisebbeket (Kép: Manó Könyvek)

Beatrix Potter életét már megfilmesítették (Reneé Zellweger alakítja zseniális az írónőt a Miss Potter című filmben), de az írónő nyuszis főszereplője, azaz Nyúl Péter most egy adventi kalendáriumot is kapott. Nyúl Péter nagyon várja a decembert, hiszen számára ez egy nagyon izgalmas hónap, és a legszebb része az évnek. A vidám mesék mellett a történetek mellett a gyerekek olyan kreatív és kézügyességet igénylő feladatokat is találnak, amiket a család együtt valósíthat meg. Van a könyvben sütés, főzés, barkácsolás, kézműveskedés, így a Szentestéig gyorsan elszaladnak a napok Nyúl Péterrel és barátaival. 

J.K.Rowling – A karácsonyi malac

J.K.Rowling mesekönyve

Rowling karácsonyi mesekönyve (Kép: Animus Kiadó)

Különleges karácsonyi mesekönyvet írt a Harry Potter történetek írónője arról, hogy mit jelentenek a gyerekeknek a játékok. J.K. Rowling könyvéhez Jim Field készített kedves illusztrációkat Püsmacról, aki egy hétéves kisfiú kedvenc, de kidobásra ítélt játéka. A kisfiú a Püsmac névre hallgató malac után indul az Elveszettek Birodalmába, ahol veszélyek és kalandok várják. Szerencsére Jack segítségére van egy beszélő uzsonnásdoboz, és a Remény névre hallgató szárnyas lény, aki segít megkeresni a kisfiú elveszett játékát, mielőtt még túl késő lenne. 

Disney – Adventi mesekalendárium

Adventi mesekalendárium

Disney főszereplők és a karácsonyi kalandok (Kép: Kolibri Gyerekkönyvkiadó)

A Disney mesék között biztos, hogy minden gyerek megtalálja a kedvencét. A 24 történet december minden napjára tartogat egy mesét, hogy teljes legyen az ünnepi készülődés. Bambival, a Jégvarázs-testvérekkel, Dumbóval, Wall-E-vel, vagy a Szörny RT főhőseivel a legkisebbek együtt várhatják a Szentestét, amikor megérkeznek a csillengelő angyalok és a csodásan ragyogó karácsonyfa alatt megbújnak az ajándékok.  

Zágoni Balázs  – Karácsonyi kitérő

Karácsonyi kitérő

Zágoni Balázs Karácsonyi kitérő című gyerekkönyve (Kép: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó)

Egy magyar család kalandos és megható karácsonyi történetét követhetjük nyomon a Karácsonyi kitérő című regényben. A HUBBY-díjas Zágoni Balázs az adakozás fontosságára hívja fel a figyelmet a történettel, ami nem csak karácsonykor fontos. Anya, Apa és a három gyermek eldönti, hogy idén másként ünnepli a karácsonyt, tanulva a tavalyi év katasztrofális hibáiból. Úgy tűnik azonban, hogy idén is problémák sora nehezíti a karácsonyi készülődést és a boldog ünnep reménye szertefoszlik. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a történet végére az egész család rájön, hogy az ünnep szentsége nem azon múlik, hogy mennyire van kitakarítva a lakás, és hány tepsi isler készült el, hanem ennél fontosabb, hogy a szívünkben mennyi szeretet és odaadás van.

Karácsonyi filmek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top