nlc.hu
Aktuális

Ezt teszi a harmadik Pfizer vakcina a szervezetedben

A BionTech feje elmondta, mire képest a harmadik oltás

Kutatások, adatok tömkelege áll már a cég rendelkezésére, hogy a Pfizer-BionTech vakcinájának, a Comirnatynak a hatásáról beszéljenek.

“A harmadik, megerősítő oltás nem csupán helyreállítja az új típusú koronavírus okozta Covid-19 elleni védelmet, hanem jelentősen meg is erősíti az immunválaszt, a szervezet védekező rendszerét” – közölte a BioNTech egyik alapítója egy vasárnapi interjúban. Az MTI azt írja, hogy Ugur Sahin azért nyilatkozott a Bild am Sonntag című német lapnak, mert Németországban aggodalmat okoz az oltottak körében regisztrált SARS-CoV-2-fertőződések számának emelkedése.

A német BioNTech és az amerikai Pfizer együttműködésével kifejlesztett Comirnaty vakcináról a különböző vizsgálatokból, köztük az Izraelben gyűjtött adatokból tudható, hogy a frissítő, azaz a harmadik oltással is rendelkező felnőtteknél 20-szor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

A frissítő adag “nagyon jól védi a beoltott személyt a betegség ellen, de segít a további fertőzési láncok megszakításában is, és csökkenti az új, problémás vírusváltozatok kialakulásának valószínűségét”, ami “átsegíthet minket a közelgő nehéz télen” – mondta el Sahin a világhírű magyar kutató, Karikó Katalin vezetésével kifejlesztett, hírvivő mRNS vakcináról.

Sahin közölte, hogy az Izraelben, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban gyűjtött adatok két trendet mutatnak.

  • Az egyik az, hogy az oltással szerzett védettség a Covid-19 bármilyen fajta lefolyásától a negyedik hónaptól csökken, a hatodik hónaptól pedig erősen süllyed.
  • A másik, hogy a súlyos megbetegedéstől a kilencedik hónapig megbízhatóan óv a vakcina.
Egyre több adat érkezik a Pfizer hatásáról / Illusztráció: Pixabay

Egyre több adat érkezik a Pfizer hatásáról / Illusztráció: Pixabay

Mindez azt jelenti, hogy a megfertőződött oltottak megbetegedése az esetek túlnyomó többségében enyhe vagy legfeljebb közepes lefolyású, és ritkán fordulnak elő kórházi kezelést igénylő esetek. Súlyos megbetegedés főleg időseknél fordulhat elő, vagy egyéb betegségek, túlsúly, vagy gyógyszerekkel mesterségesen meggyengített immunrendszer miatt veszélyeztetett emberek körében.

Németországban az utóbbi hetekben az első háromnál jóval erősebb járványhullám alakult ki. A legutóbbi, pénteki adatok szerint a frissítő oltást 5,6 millió ember, tehát a lakosság nagyjából 7 százaléka kapta meg. A tervek szerint ezt a számot karácsonyra 27 millióra emelik. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top