nlc.hu
Aktuális

A pszichiátere forgatta ki a vagyonából

Annyira megbízott a pszichiáterében, hogy hagyta magát kiforgatni a vagyonából

Isaac Herschkopf sokáig az egyik legmenőbb pszichiáternek számított New Yorkban, a páciense volt Gwyneth Paltrow is. Idén a bíróság elvette az orvosi engedélyét, ugyanis kiderült: három évtizeden át szándékosan fosztotta ki az egyik páciensét. Az esetről most egy kiváló sorozat, Az agyturkász a szomszédom készült.

Marty Markowitz még 1981-ben fordult Isaac Herschkopfhoz. A New York-i férfi nem sokkal korábban veszítette el a szüleit, akik korábban teljesen kézben tartották az életét, neki csak a legritkább esetben kellett döntéseket hoznia. Bár Marty egyszerű életet élt, valójában dúsgazdag volt, de ez sem első, sem második pillantásra nem látszott rajta. A New York-i lakása mellett volt egy mutatós nyaralója a város melletti luxus nyaralóövezetben, a Hamptonsban, a széfje teli volt vagyonokat érő ékszerekkel, és sokat érő kötvények, valamint egy svájci bankszámla is a nevére került. Emellett ő vette át édesapja húszas években alapított, bejáratott ügyfélkörrel rendelkező textilüzemét.

Marty híján volt az önbizalomnak, úgy érezte, képtelen megbirkózni a hirtelen már az ő vállát nyomó felelősséggel. Nem tudott kiállni magáért, pánikrohamokkal küzdött és hagyta, hogy az emberek kihasználják őt. Amikor a helyzet már súlyossá vált, a húga javaslatára kereste fel Isaac Herschkopf pszichiáter rendelését, és mivel úgy érezte, a férfi érti a problémáit és a megoldásokat is tudja rá, elkezdett rendszeresen járni hozzá. Marty 1981-től egészen 2010-ig volt Herschkopf doktor páciense. A szeme akkor nyílt fel, amikor 2010-ben sérvműtéttel kórházba került, és az orvosa, akivel máskor olyan szoros kapcsolatot ápolt, egyszer sem látogatta meg és egyszer sem hívta fel, hogy érdeklődjön a hogyléte felől. Martyhoz ezen kívül olyan információk is eljutottak, hogy az orvosa kihasználta néhány páciensét, és mivel harminc év alatt először nyílt lehetősége Herschkopf doktor nélkül átgondolnia az életét, rájött, hogy a csaló doki őt is szégyentelenül kihasználta, hogy kiforgathassa a vagyonából.

Paul Rudd és Will Ferrell az Agyturkász a szomszédom c. filmben (Fotó: Apple TV+)

Paul Rudd és Will Ferrell az Agyturkász a szomszédom című filmben (Fotó: Apple TV+)

A jó doktor

Marty imádta, ha helyette dönt valaki és leemeli a felelősséget a vállairól – ezt lovagolta meg a doktor. Megmentőszerepbe helyezkedett, és meggyőzte a férfit, hogy mindenki csak ki akarja használni őt és a vagyonára hajtanak, de ő kiáll érte, és megvédi ezektől a vérszívóktól. Agyafúrt aknamunkával elérte, hogy Marty még a húgával is megszakítsa a kapcsolatot, az egyetlen emberrel, aki valóba törődött vele. Ha a férfi randizni kezdett valakivel, Herschkopf doktor hamar megtalálta a szerinte gyanús jeleket, és előbb-utóbb minden nőre rásütötte, hogy valójában csak egy aranyásó, aki kizárólag azért keresi Marty társaságát, mert a vagyonára hajt.

Elnyerte a páciense teljes bizalmát, hogy aztán lépésről lépésre kifossza őt. Egyre több terápiára járatta, előfordult, hogy akár heti 7-9 órát számlázott ki neki egyáltalán nem baráti áron, emellett pedig rávette, hogy ő és a felesége beköltözhessenek Marty nyaralójába, mondván, ő úgyis alig használja. Azt is sikerült elérnie, hogy egy alapítványba helyezze át a vagyona egy részét, aminek vezetője a doktor és a felesége lett, Martyval végrendeletet íratott, amiben mindent őrá hagyott.

Az évek során sok millió dollárral rövidítette meg Martyt, aki csak 2010-ben kapott észhez és tett feljelentést. Az ügy olyan komplexnek bizonyult, hogy több évig tartott a nyomozás, és csak idén áprilisban sikerült eredményt elérni. Bár tizenhat vádpontban is bűnösnek találták, Herschkopf doktor nem került börtönbe, viszont megvonták tőle az orvosi engedélyét, szóval a jövőben nem tarthat terápiákat. Kérdés, hogy ez mennyire viseli meg őt a hatvanas évei második felében járva.

Három színész csúcsalakítása

Az eset egy podcastnek köszönhetően vált híressé Amerika-szerte (az Apple podcast sikerlistáját három héten át vezette), és az Apple TV+ csapott le a történet jogaira, hogy sorozatot készítsenek belőle. Ez lett a Will Ferrell (ő alakítja Martyt), Paul Rudd (ő bújt Herschkopf bőrébe) és Kathryn Hahn (ő játssza Marty húgát) főszereplésével készült Agyturkász a szomszédom, ami tíz epizódban mutatja be, ahogy a doktorunk ráébred, hogy egy könnyű préda került a kezei közé, akit a markában tarthat, és idővel teljesen átveheti fölötte az irányítást. A sorozat néhány egészen kényelmetlen részletbe is beavatja a nézőket, például megmutatja, hogy a pszichiáter rávette Martyt, hogy a férfi a harmincas éveiben járva újra tartson magának bar micvát, mert szerinte a gyerekkorában tartott bar micvá sikertelen volt, és a megismétlésével válhat csak felelős felnőtté.

Az ünnepségre aztán kizárólag Herschkopf doktor barátai és ismerősei voltak hivatalosak, vagyis végeredményben a jó doktor bulizhatott egy hatalmasat a haverjaival úgy, hogy a teljes cechet Marty állta. Megdöbbentő az is, ahogy rávezeti Martyt, hogy ne csak neki, hanem a textilüzeme alkalmazottainak is tartson motivációs tréningeket, amiért úgy kért pénzt, hogy a csoportos foglalkozás minden egyes résztvevőjéért ugyanannyit számolt fel, mint amikor Martynak tartott négyszemközti terápiákat.

Casey Wilson, Paul Rudd, Martin Markowitz, Will Ferrell és Kathryn Hahn az Agyturkász a szomszédom New York-i premierjén (Fotó: Profimedia)

Casey Wilson, Paul Rudd, Martin Markowitz, Will Ferrell és Kathryn Hahn az Agyturkász a szomszédom New York-i premierjén (Fotó: Profimedia)

A sorozat már kezdetektől fogva nyilvánvalóvá teszi, hogy milyen irányba tart a történet, de a kiszámíthatóság cseppet sem válik a rovására, ugyanis a hangsúly itt a karakterek részletekbe menő, egészen lenyűgöző bemutatásán van. Will Ferrellt talán csak a Felforgatókönyv című filmjében láthattuk mostanáig annyira visszafogottnak, mint itt, az önbizalomhiánya, a félelme és a naivitása valósággal az arcára van írva, Herschkopf doktorhoz pedig tökéletes választás Paul Rudd, akiben mindenki a sármos, okos, megbízható pasast látja, és itt ezt az image-ét ki tudja használni egy teljesen más típusú karakter megformálásához. Az Agyturkász a szomszédom rejtett kincse és humorbombája azonban a Marty húgát alakító Kathryn Hahn, aki fantasztikusan játssza a válása közepén álló, a gyerekeit egyedül nevelő, adósságokban úszó és a bajait szarkasztikus humorral (a beköpései lenyűgözőek) leplező középkorú nőt.

Az Agyturkász a szomszédom epizódjai az Apple TV+ választékában láthatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top