nlc.hu
Aktuális

Müller Cecília az oltási akcióhétről

Müller Cecília bízik benne, hogy az oltások terén a józan ész erősebb, mint a tévhitek

Hétfőtől vasárnapig előzetes regisztráció nélkül lehet oltatni. Müller Cecília tisztifőorvos elmondta az oltási akcióhéttel kapcsolatos gondolatait.

Müller Cecília a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arra hívta fel a figyelmet, amit már a komplett magyar sajtóval karöltve az nlc is megírt, hogy hogy november 22. és 28. között oltási hetet szerveznek Magyarországon. A már jól ismert kórházi és az újonnan nyitott oltópontokon reggel 7 és 19 óra között (előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is) várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást.

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án.MTI/Balogh Zoltán

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án.
MTI/Balogh Zoltán

A tisztifőorvos az oltási héttel kapcsolatos várakozásairól úgy fogalmazott, hogy bizakodik, hiszen az emberek már a saját szemükkel és tapasztalataikkal is láthatják, hogy a védőoltás a legalapvetőbb védelmi eszköz a koronavírus-járvány leküzdésében.

Arról, hogy az oltások biztosította védettség a korábbi egy évre becsülttel szemben 4-6 hónapig tart, Müller Cecília azt hangsúlyozta: az eredeti vuhani törzshöz képest már rengeteget változott a vírus genetikai állománya, abban nagyon sok mutáció következett be.

Müller szerint a vakcinákat az eredeti, vuhani változatra fejlesztették ki, ezért úgy véli, hogy szükséges a variánsok miatt megerősítő oltást is felvenni.

A variánsokra utalva kiemelte: nem lehet megmondani, meddig tart a vakcinák védelmi képessége, és hozzátette, hogy a nemzetközi tapasztalatokkal összecsengve Magyarországon is azt látják, hogy valamennyi vakcina esetében 4-6 hónappal a második oltás után csökken a szervezet immunválasza. “Ez a sejtes immunitásra és az ellenanyagszintre egyaránt igaz” – fűzte hozzá.

A vírus megváltozása miatt többlet antigénhatásra van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy a védelmi szintet az első két oltás által biztosított 80-90 százalékos szintre emelje. Müller kiemelte, hogy a koronavírus megváltozásával a kórokozó “viselkedése” is megváltozott, ezért is tud most a delta típus “rendkívül gyorsan, rendkívül sokakat megfertőzni rendkívül veszélyes formában.”

Müller Cecília arra figyelmeztetett: egy makkegészséges fiatalnak sincs semmilyen garanciája arra, hogy megfertőződése esetén nála nem súlyosan zajlik a betegség. Közölte, hogy szerinte “ezért fontos az egyéni védelem.”

A tisztifőorvos jelezte azt is, hogy az oltási hétbe bevont oltópontok listája megtalálható a koronavirus.gov.hu oldalon. Időpontot foglalni az oltási hét alatt is lehetséges, az időpont nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják be.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top