nlc.hu
Aktuális

Részletesen mesélt az egykori úszó Turi György bántalmazásairól

„Turi György szadista módon, szinte kéjjel vert bennünket” – újabb úszó mesélt a bántalmazásról

Az úszót több mint három évtized után is megviseli, amit az edzéseken tapasztalt.

Orsovai Péter, becenevén „Orso” néhány nappal ezelőtt azért kereste meg az Origo szerkesztőségét, hogy elmondja: milyen volt azoknak a sportoló, úszógyerekeknek az élete, akik a nyolcvanas években a Budapesti Spartacusban Turi György irányítása alatt edzettek és úsztak. A most 47 éves Orsovait még több mint három évtized múltán is nagyon megviseli mindaz, amit évtizedekkel ezelőtt a Kőér utcai uszodában tapasztalt.

Orsovait kisiskolás korában szúrta ki a Spartacus egyik utánpótlás edzője, milyen jól úszik. „Turi György  szadista módon, szinte kéjjel vert bennünket – nem mindenkit, mert voltak kivételezettek” – számol be róla a sportoló.

Turi György

Budapest, 2015. október 1. Turi György mesteredző a Kőér utcai sportuszodában tartott sajtótájékoztatón 2015. október 1-jén. Risztov Éva nyílt vízen olimpiai bajnok, normál medencében háromszoros vb- és hatszoros Eb-ezüstérmes, rövid pályán hatszoros kontinenselső úszó egy plusz egy évre szerződött a Kőbánya SC-hez (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

Orsovai megemlíti Bacsa István masszőrt is, akiről Szepesi Nikolett könyve, az „Én, a szexmániás” szól. „Mi, fiúk csak annyit hallottunk, hogy a Kicsi bácsi fogdossa a lányokat. Mit csinál erre egy 10-12 éves kamasz fiú? Kajánul összeröhög a többiekkel, hogy »nézd már a vén hülyét, miket csinál a csajokkal.« A nyolcvanas évek végét írtuk” – írja Péter.

Turi György kapcsán azonban személyesen is érintett volt: „Szégyen, vagy nem: megfogadtam, ha összefutunk valahol az utcán, tuti meg fogom ütni. Egyszer. Ez a mai napig nem történt meg, neki ez lehet szerencse, de talán nekem is. Ám ha látnám őt sétálgatni itt, Erzsébeten, biztosan nem tudnám visszafogni magam. Csak egyetlen ütés lenne. De abba mindent beletennék. Vele kapcsolatban mindig bennem volt ez a gondolat – attól a pillanattól kezdve, hogy örökre kiléptem a Kőér utcai uszoda ajtaján.”

Az úszó azt nyilatkozta a lapnak, őt kifejezetten sokszor verte meg Turi, volt, hogy a vécében, volt, hogy máshol. Egyszer egy késés miatt bántalmazta.

Megfogta a kezem, berántott a WC-be, és durr. Szó szerint a fal adta a másikat. Majd visszakézből jött a következő.

Orsovai bevallotta, a versenysportot is a bántalmazó edző miatt hagyta abba: „Elértem azt a pontot, amikor már jobban gyűlöltem Turi Györgyöt, mint amennyire szerettem úszni.” Hozzátette, akkoriban nem mert senkinek sem panaszkodni, és még most is izzad, amikor felidézi magában a traumatikus eseményeket.

Még több a Turi-ügyről

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top