nlc.hu
Aktuális
Az omikron variáns szokatlan tünetei

Csontfájdalmat és kötőhártya-gyulladást is okozhat az omikron variáns

A koronavírus eddigi változataihoz képest új tüneteket is okozhat az omikron variáns.

Szokatlan tüneteket is okozhat a koronavírus omikron variánsa – erről számolt be Mangó Gabriella háziorvos az ATV Híradójának.

A szakember szerint az omikron variáns nem feltétlenül szaglásvesztéssel jár, mint az eredeti koronavírus-variáns, hanem például éjszakai izzadással, krákogással, miközben torokfájást vagy komoly köhögést alig említenek a betegei.

Omikron variáns illusztráció

Szokatlan tüneteket okozhat az omikron variáns (Fotó: Pixabay/Alexandra_Koch)

Az is gyanakodhat, akinek kötőhártya-gyulladása van, a szemen keresztül ugyanis bejuthat a vírus a szervezetbe. Akik az orron keresztül kapják el, azoknál lehet tapasztalni orrgyöki panaszokat, akár csontfájdalmat, állkapcsi fájdalmat is. Amerikában alvási paralízisről is beszámoltak – főleg gyerekeknél –, ami azt jelenti, hogy a beteg elalvás után nem sokkal azt érzi, mintha nem tudna mozogni, sőt, hallucináció is előfordulhat.

A háziorvos elmondta, hogy a praxisában karácsony előtt volt egy kis csend, majdnem a felére esett a betegszám, most viszont ismét többen jelentkeznek nála.

A szakember hangsúlyozta, ha bárki bármilyen tünetet észlel, inkább beszéljen a háziorvossal, kérjen PCR-tesztet. Ő ugyanis azt tapasztalja, hogy a gyorstesztek 30 százaléka pozitív, de utána a PCR-tesztek 90 százalékos pozitivitást mutatnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top