nlc.hu
Aktuális

Omikron koronavírus-variáns a szennyvízben

Stagnálást mutatnak a szennyvízadatok, de mindenhol jelen van az omikron

Stagnál a koronavírus mennyisége a szennyvízben, de mindegyik város szennyvízmintájában kimutatták az omikron variánst.

Az év végi emelkedés után 2022 első hetében nem növekedett tovább a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízmintákban – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A vizsgált városok többségében stagnáló tendencia jellemző, enyhe csökkenés egyedül a vizsgált Budapest környéki települések közös mintájában (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) volt tapasztalható.

Koronavírus a szennyvízben térkép

A városok túlnyomó többségében stagnál a vírus koncentrációja (Forrás: NNK)

A koronavírus-örökítőanyag koncentrációja 8 minta esetében az emelkedett, míg 14 minta esetében a mérsékelt tartományba eset. Mind a 22 vizsgált szennyvíz-mintában a SARS-CoV-2 omikron variánsa kimutatható volt.

Az ivóvíz járványhelyzetben is biztonságos

Az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór hatására a koronavírus azonnal elveszíti fertőzőképességét, és a klór elpusztítja a vírust. Így a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása járványhelyzetben is biztonságos – tájékoztatta az nlc-t a Fővárosi Vízművek.

Ehhez a korábban is alkalmazott klórozási gyakorlat teljesen elegendő, nincs szükség a víztisztításhoz szükséges vegyszerek mennyiségén vagy az eljáráson módosítani. A vízművek laboratóriuma, ahogyan eddig is, úgy a járványhelyzetben is napi szinten vesz és ellenőriz vízmintákat a kutaktól egészen a fogyasztói csapokig. Az ivóvíz járványhelyzetben is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top