nlc.hu
Aktuális

Élő lánccal védik az építészek a bontásra ítélt házat a Várban

Élő lánccal védik az építészek a bontásra ítélt Diplomata-házat

Újabb modern épületet bontanak le a Várban.

A Huszonkettesek nevű, szakembereket tömörítő csoport tagjai a jelentős építészeti értékkel bíró alkotás, a Diplomata-ház eltüntetése ellen tiltakoznak, élő láncot alkotva állnak őrt a budai Várban, a Szentháromság tér sarkán, ahol megindultak a bontási munkálatok. A csoport korábban egy hosszabb közleményt is írt az épület bontásával kapcsolatban.

Diplomata-ház, bontás

Fotó: Facebook/Huszonkettesek

(…)„A városkép antidemokratikus úton való megváltoztatása az emlékekhez – saját és közös emlékekhez – való jog kiforgatása és megcsúfolása, mert az állam jelen esetben egy korlátlan pénzforrásokkal rendelkező magánépíttetői szándékot az emlékek közötti önkényes válogatásra: a közös emlékekkel való visszaélésre hatalmaz fel” – írták közleményükben.

Virág Csaba ikonikus műve, a Levéltár szomszédságában állt Országos Villamos Teherelosztó után ezúttal a Jánossy György és Laczkovics László tervei alapján 1971 és 1981 között készült Diplomata-ház tűnhet el a történelmi környezetből. Annak ellenére, hogy a szakmai szervezetek korábban egymás után álltak ki az épület megmentéséért. 

(Magyar Hang, Facebook/Huszonkettesek)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top