Aktuális
Szponzorált tartalom

Kedvet kaptál az építkezéshez? – így válassz tervezőt!

Egy ház építése komoly vállalkozás, ezért azt a személyt, aki az új otthonod szellemi fundamentumát lerakja – vagyis a tervezőt – igen gondosan kell megválasztani. Megmutatjuk, hogyan érdemes ezt a projektnek kezelni.

Nagy hiba, ha a leendő terveződ a telefonkönyvből választod ki. Szinte biztos, hogy ezzel a módszerrel hamar zátonyra fut az építkezésed – még azelőtt, hogy elkezdődött volna… Ehelyett inkább azt ajánljuk, hogy mérlegeld a következő szempontokat, és ezek figyelembevételével kutasd fel a neked való szakembert!

A stílus maga az ember – keresd a hozzád illőt!

A ház, amiben élni fogsz, nem pusztán egy menedék, amely megvéd téged és a családod az időjárás viszontagságaitól, és nem is csak egy biztonságos hely, ahova bezárhatod az értékeid. Egy ház sokkal több ennél: bonyolult kompozíció, vagy ha úgy tetszik, művészi alkotás, amelynek atmoszférája alapjaiban határozza meg a mindennapjaid hangulatát, az életminőséged és a gondolkodásod. Nagyon fontos ezért, hogy olyan házat komponáljon neked a tervező, amely a saját ízléseddel, életviteleddel és értékrendeddel harmonizál. Egy ilyen otthon jótékonyan hat az életedre, ám az, amelyik idegen a személyiségedtől – legyen bármilyen divatos, elegáns, és csodálatra méltó épület is – boldogtalanná tesz majd. Éppen ezért a legfontosabb szempont, hogy a leendő terveződ stílusa összecsengjen a tieddel, mert bármilyen profi szakember is az illető, a bőréből ő sem tud kibújni, és nem tud teljes odaadással olyan házat tervezni, amely távol áll az egyéniségétől. Márpedig neked arra lesz szükséged, hogy a leendő élettered szívvel-lélekkel és meggyőződésből készüljön. Mert akkor lesz jó.

Alapvető fontosságú, hogy az építészed stílusa passzoljon a tiedhez (fotó: Graphisoft illusztráció)

Alapvető fontosságú, hogy az építészed stílusa passzoljon a tiedhez (Fotó: Graphisoft illusztráció)

Keresd tehát mindenekelőtt a stílust: első lépésként böngészd át az internetet, és kutass fel olyan – már megépült – házakat, amelyekre azt mondod, igen, ez pont az én ízlésemnek megfelelő! Ha találsz ilyet, próbáld meg kideríteni, ki tervezte. Az is jó módszer, ha az országot járva nyitva tartod a szemed, és figyeled az épületeket, és ha meglátsz egyet, amelyik tetszik, egyszerűen bekopogtatsz, és elkéred a tervező telefonszámát a tulajtól. Hasonlóan ez ajánlott azokkal az ismerősökkel is, akinek megtetszett a háza. Gyűjts így össze 4-5 nevet, és ebből válaszd ki majd azt a tervezőt, akinek a munkamódszerei, árai, referenciái és szolgáltatásai a testhezállók neked.

Tudjatok együtt dolgozni

Ha már megtaláltad a megfelelő stílusú tervezőket, szervezz velük személyes találkozókat, és beszélgessetek el, ismerkedjetek, barátkozzatok – de megállapodást ne sürgess, mert még korai az elköteleződés ilyenkor! Ezek a „randik” ugyanis tulajdonképpen állásinterjúk, amin kölcsönösen benyomásokat szereztek, és kipuhatolhatjátok, hogy meg tudjátok-e egymást érteni, és képesek vagytok-e együtt dolgozni. A tervezés ugyanis szoros együttműködésben végzett és igen összetett munka, és ezért nagyon fontos, hogy a lehető legsimábban, kölcsönös megértésben menjen végbe, máskülönben nagyon könnyen félresiklanak a dolgok. Akárcsak a stílus kérdésében, ezen a területeken se köss kompromisszumot: csak olyan emberrel dolgozz, akivel valóban értitek egymást. Ha ezt az alapelvet feladod, komoly árat fizetsz majd érte időben, pénzben és idegeskedésben egyaránt.

A jó tervező segít átlátni a terveket – akár 3D-ben is

De vajon miről ismered fel, ki az, akivel jó csapatot alkottok majd? Számos jele van ennek: például az illető nem akarja mindenáron a saját elképzeléseit rád erőltetni, ugyanakkor azt sem hagyja, hogy hibás, rossz ötletek kerüljenek a tervbe csak azért, mert te, a megbízó így szeretnéd. Javaslatokat ad, és közben téged is meghallgat, részletekbe menően átbeszéli a terv egyes pontjait, de a „nagy képet” is láttatja veled, és mint a terület szakértője tapintattal, de határozottan vezet és kalauzol téged ebben a kalandban. Egyszóval jó társként arra törekszik, hogy te minél tisztábban, világosabban megértsd, mi és miért történik a tervezés folyamatában, és ő megértse, neked mire van szükséged.

Biztató jel, ha mindezt nem csupán olyan szakmai rajzokat mutogatva teszi meg, amit egy laikus alig tud értelmezni, hanem azonnal átlátható 3D látványtervekkel is. Ha ilyen eszköz nincs a leendő terveződ fegyvertárában, az nem vet rá túl jó fényt, és azt sejteti, hogy az illető nem figyel úgy az ügyfelei igényeire, mint amennyire megtehetné. Ugyanis egy ilyen szoftver ma már könnyedén beszerezhető, ezért gyakorlatilag alapkövetelmény az ilyen „figyelmesség” a tervező részéről.

Az igazán ügyfélbarát megoldás az, ha a háromdimenziós animációk nemcsak az ő gépén nézhetők meg, hanem te is elérheted őket bárhol és bármikor a saját telefonodon, laptopodon vagy tableteden. Kérd tehát a terveződ, hogy használjon ilyen bemutató programot – például BIMx-et, ami olyan egyszerűen kezelhető még egy laikus számára is, mint egy számítógépes játék. Neked csak le kell töltened a számítógépedre vagy a telefonodra az ingyenes BIMx applikációt, majd ezzel megnyitnod azt a file-t, amit a terveződ e-mailben átküld, és máris kezdheted a virtuális bejárást. Ez hatékonyabbá teszi a munkát, hiszen nem kell minden egyes alkalommal személyes találkozót szerveznetek ahhoz, hogy belepillanthass a folyamatosan alakuló tervekbe, másrészt a te kreativitásodnak is lendületet ad, mert akár hajnali kettőkor is bejárhatod a házad, ha éppen akkor támadnak a legjobb ötleteid mondjuk a konyhabútor elrendezésével kapcsolatban.

Egy jó építész ma már nem csak papíron prezentálja a munkáját, hanem 3D-ben is (fotó: Graphisoft illusztráció)

Egy jó építész ma már nem csak papíron prezentálja a munkáját, hanem 3D-ben is (Fotó: Graphisoft illusztráció)

A neked való tervező ismertetőjele: meg tudod fizetni

Hiába passzol hozzád egy kiszemelt tervező stílusa, habitusa és munkamódszere, ha nem tudod őt megfizetni. Ha ilyenbe botlanál, szívfájdalom nélkül „engedd el a kezét”, mert nem vagytok egymáshoz valók, és a kapcsolatotok rossz véget érne. De annak se örülj túlzottan, ha szokatlanul olcsó a zsebedhez mérten az illető, mert ez is annak a jele, hogy te nem az ő célközönsége vagy, és nem a te igényszinted kielégítését tűzte ki célul.

Ajánlások, referenciák

Ha találtál végül egy olyan tervezőt, aki az összes fenti szempontnak megfelel, még mindig ne szerződj le vele, és ne kezdjétek el az érdemi munkát. Előbb még informáld le: kérj véleményt róla korábbi ügyfelektől, tekintsd meg azokat a házakat élőben, amiket ő álmodott meg, és arról is győződj meg, hogy vállalkozóként és tervezőként is rendben vannak az iratai, igazolványai. Ha jó véleményeket hallasz és az illető a vonatkozó törvényi szabályoknak is megfelel, indulhat a kaland!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top