nlc.hu
Aktuális

Jim Carrey 60 éves

Könnyek a gumiarcon – Jim Carrey 60 éves

Jim Carrey nemrég töltötte be a 60-at, ebből az alkalomból idézzük fel, hullámvölgyektől és ellentmondásoktól sem mentes pályáját.

Jim Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Newmarketben. 8 éves volt, amikor elkezdett a tükör előtt grimaszokat gyakorolni és hírességeket utánozni. 15 évesen lépett fel először stand-up komikusként a neves torontói Yuk Yuk klubban, ám akkor még kudarcot vallott. 16 évesen otthagyta az iskolát, hogy takarítással keresett pénzével is segíthesse nehéz anyagi helyzetbe került családját. Mindeközben szorgalmasan gyakorolt és 1979-ben újra megpróbálkozott a stand-up műfajjal, ekkor már sokkal nagyobb sikerrel, mint két évvel korábban. Felfigyeltek a tehetségére és állandó fellépőnek szerződtették, mégpedig nem is akárhol, hanem egykori lebőgése helyszínén, a Yuk Yuk klubban. 1981 áprilisában szerepelt az An Evening at the Improv című televíziós stand-up show egyik adásában. Ugyanebben az évben megkapta első filmszerepét is az Introducing… Janet című tévéfilmben.

 Jim Carrey

Pályája elején (Fotó: Jim Russell/Toronto Star via Getty Images)

Irány Hollywood!

1983-ban Hollywoodba költözött, ahol a The Comedy Store rendszeres fellépője lett és szerepet kapott a The Duck Factory című televíziós szitkomban is. Utóbbit néhány hónap után elkaszálták. 1985-ben a Csak a egy harapás című horrorvígjáték főszerepét alakította, mely azonban igen rossz kritikákat kapott. Carrey visszatért a stand-up műsorokhoz, ám ezzel párhozamosan továbbra is járt televíziós és filmes castingokra. 

Jim Carrey otthonában, 1991-ben

Jim Carrey otthonában, 1991-ben (Fotó: Richard Perry/Sygma via Getty Images)

Karrierjében az áttörést végül az 1994-ben bemutatott Ace Ventura: Állati nyomozoo című film hozta el, majd a sikersorozat a Maszk és a Dumb és Dumber című produkciókkal folytatódott. Előbbiért a legjobb színész kategóriában Golden Globe-díjra jelölték. 1995-ben a Mindörökké Batman Rébuszaként, illetve az Ace Ventura 2.: Hív a természet című filmben láthattuk. Ekkor már 8 számjegyű összegeket keresett a filmjeivel, 1996-ban pedig ő lett az első sztár, aki 20 millió dollárt kapott egyetlen filmért, nevezetesen A kábelbarát főszerepéért.

 Jim Carrey

Az 1994-es Dumb és Dumber című komédiában (Fotó: New Line Cinema/Getty Images)

Fajsúlyosabb szerepek

A kilencvenes évek végétől a térdcsapkodós vígjátékokkal párhuzamosan már fajsúlyosabb szerepekben is megcsillogtatta tehetségét, így a Truman Show címszerepében, az Andy Kaufmanról szóló Ember a Holdon című életrajzi filmben, illetve a kultikussá vált, Egy makulátlan elme örök ragyogása című romantikus dramedyben. Mindhárom alakításáért Golden Globe-díjra jelölték, az első kettőért pedig meg is kapta az elismerést. Ez az időszak tekinthető színészi pályája csúcsának. 

 Jim Carrey

Kezében a Golden Globe díjjal (Fotó: Frank Trapper/Corbis via Getty Images)

Bár továbbra is rendszeresen forgatott, a 2010-es évekre mégis kikerült Hollywood élvonalából és egyre kínosabb és felejthetőbb szerepeket vállalt el, majd visszavonult a filmezéstől és gyakorlatilag évekre eltűnt.

 Jim Carrey

A színész 2010-ben (Fotó: Munawar Hosain/Fotos International/Getty Images) 

2017-ben a Jim & Andy: The Great Beyond – Featuring a Very Special, Contractually Obligated Mention of Tony Clifton című dokumentumfilmmel tért vissza a köztudatba. A film a csaknem 20 évvel korábbi Ember a Holdon című film kulisszái mögött készült és korábban soha be nem mutatott, botrányos felvételekből és a színésszel készült interjúkból áll. A film elkészítésekor Carrey annyira elkötelezett volt példaképe, Andy Kaufman szerepe iránt, hogy a kamerákon kívül sem volt képes elszakadni a karaktertől, amivel a forgatás időszakában gyakorlatilag mindenkit az őrületbe kergetett maga körül.

 Jim Carrey a Sonic, a sündisznó 2

A Sonic, a sündisznó című filmben (Fotó: Profimedia)

2018 és 2020 között a Most nevess! című vígjátéksorozat főszerepében alakította önmagát, 2020-ben pedig Joe Bident játszotta el az ikonikus Saturday Night Live című komédiaműsorban. Jelenleg egy filmje vár bemutatásra, a tavasszal érkező Sonic, a sündisznó 2. része.

Jim Carrey a LACMA gálán

Jim Carrey a LACMA gálán (Fotó: Amanda Edwards/WireImage)

Depresszió és zátonyra futott kapcsolatok

Miközben mindig is elsősorban nevettetőként tartották számon, a színész valójában évtizedek óta depresszióval küzd. Sokáig gyógyszerek segítségével harcolt a betegség ellen, később a spiritualizmus felé fordult. A transzcendentális meditációt gyakorolja és egy show-műsorban arról is beszélt, hogy hisz a vonzás törvényében.

 Jim Carrey és családja

Első feleségével és kislányukkal a kilencvenes években (Fotó: Richard Perry/Sygma via Getty Images)

Carrey kétszer volt házas. Melissa Womer színésznőt  1987-ben vette feleségül és még abban az évben megszületett a lányuk, Jane Erin Carrey. 1995-ben váltak el. 1996-ban a színész összeházasodott Lauren Hollyval, akivel a Dumb és Dumber forgatásán jöttek össze. A frigy egy évig sem tartott. A sztár az ezredforduló környékén Renée Zellwegerrel élt párkapcsolatban, akit el is jegyzett, azonban az esküvőre végül nem került sor. 2005 és 2010 között Jenny McCarthy modell-színésznő volt a párja. 2012-ben megismerkedett Cathriona White ír sminkmesterrel. Kapcsolatuk alatt többször is szakítottak, majd újra összejöttek. Utoljára 2015 szeptemberében látták őket együtt. 9 nappal később White gyógyszertúladagolással öngyilkosságot követett el. A nő hozzátartozói gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolták meg a színészt, keresetüket azonban a bíróság elutasította. A színész legutóbb Ginger Gonzaga amerikai színésznővel élt párkapcsolatban, akivel 2019 őszén szakítottak.

Jim Carrey fest

Műtermében, munka közben (Fotó: Profimedia)

A színész manapság ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Úgy tudni, a legtöbb időt a műtermében tölti, ahol szenvedélyének, a képzőművészetnek él: rajzokat, festményeket, szobrokat és bábokat készít.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top