nlc.hu
Aktuális

5 szektás dokumentumfilm

5 szektás dokumentumfilm, amit látni kell

Fontos, hogy készüljenek a szektákról dokumentumfilmek, mert tisztán kell látnunk, hogy felismerjük időben, ha esetleg az utunkba sodor az élet egy ilyen szervezetet.

A szekták fogalma sok éve foglalkoztatja az embereket. Kívülről nézve nehéz megérteni, hogyan lehet olyan mélyen manipulálni az embereket, hogy elkötelezett hívei legyenek a szektáknak, melyek sok esetben ártanak a tagjaiknak és a környezetüknek. A szektákból megmenekültek között szerencsére sokan hajlandók mesélni életüknek erről a sötét korszakáról, így nekünk van elég dokumentumfilmünk, melyekből megismerhetjük a szekták működését és betekintést nyerhetünk a kulisszák, azaz manipulációk mögé. Íme öt olyan dokumentumfilm szektákról, amit látni kell.

1. One of us

haszid zsidó közösség

Részlet a One of us című dokumentumfilmből (Kép: IMDb)

A 2017-es dokumentumfilm fókuszában Ari és Etty áll, akik a New York-i haszid zsidó közösségben nőttek fel, és próbálnak kiszabadulni onnan, történetük pedig sötét és felkavaró. A kokainfüggőséggel küzdő Arit gyerekkorában bántalmazták, ám a vallási közösség nem állt mellé, sőt eltussolták a támadást. Ettyt pedig 19 évesen kényszerítették, hogy hozzámenjen a bántalmazójához, akinek hét gyermeket szült. A filmben érzékenyen nyúlnak a készítők egy rendkívül kényes és veszélyes témához.

2. Wild Wild Country

A Wild Wild Country dokumentumsorozatban érnek minket bőven meglepetések. Az első epizód alapján még abban a hitben élhetünk, hogy az egész sorozat egy keleti vallások által inspirált, szexmániás hippikommunáról szól, de a dolgok hamar elfajulnak. A sorozat valójában két nagyon különböző közösség története, a szemünk előtt játszódik le, ahogy elharapódzik a szekta és a környezetük közötti ellentét. A szektavezér, Bhagwan Shree Rajneesh (köznevén Osho) az, akit szorosan követünk még a sorozat elején, ám egy idő után a helyettese kerül a középpontba. Az indiai-amerikai-svájci Ma Anand Sheela helyettes ugyanis idővel egyre félelmetesebb erőnek bizonyul a szektában. 

3. The Vow – Beavatási eskü

The Vow című dokumentumsorozat

Részlet a The Vow című dokumentumsorozatból (Kép: IMDb)

A The Vow dokumentumsorozat annak az NXIVM „önfejlesztő csoport” tagjainak és vezetőjének, Keith Raniere-nek a történetét, felemelkedését és bukását követi nyomon, akit szexkereskedelemért, zsarolási összeesküvésért és más bűncselekményekért ítéltek el. Arról is szó esik, hogy a Smallville című sorozat színésznője, Allison Mack milyen szerepet játszott a szektatagok toborzásában.

4. Prophet’s Prey

Prophet’s Prey című dokumentumfilm

Részlet a Prophet’s Prey című dokumentumfilmből (Kép: IMDb)

Ha láttad az Unbreakable Kimmy Schmidt című – egyébként zseniális – sorozatot, akkor ismerős lesz a történet a Prophet Prey című dokumentumfilmben, ugyanis olyan, mintha életre keltek volna az Unbreakable Kimmy Schmidt szereplői. A film Az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházát és annak vezetőjét, Warren Jeffs-t veszi górcső alá. Arról szól, hogy egy férfi hogyan épített fel egy több millió dolláros egyházat, hogyan vett feleségül több mint 60 nőt, és hogyan vette át a hatalmat mások élete felett agymosással, manipulációval és bántalmazással.

5. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief – Szcientológia, avagy a hit börtöne

A Szcientológia Egyház talán hivatalosan nem számít szektának, ám a Going Clear: Scientology and the Prison of Belief című dokumentumfilm szerint mégis szektaként kell kezelnünk. A filmben volt tagok beszélnek arról, hogy mi folyik valójában a nagy kék épület falai között. Részletesen bemutatják azokat a furcsa gyakorlatokat és megkérdőjelezhető hiedelmeket, amelyeket az ellentmondásos egyház és elkötelezett hívei a mai napig vallanak.

Sorozatok:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top