nlc.hu
Aktuális

Büntetés hóvirág-letépésért

Börtön is járhat a hóvirág leszakításáért

Bőségesen van már hóvirág, ami 2005 óta védett növény.

Akár börtönbe is kerülhet, aki hóvirágot szed. Az elmúlt napok enyhe időjárása miatt sok helyen már kibújt a földből. Arborétumokban, parkokban, mezőkön, sőt házak kertjében is megjelentek már a tavasz hírnökei, sokan megcsodálják, letépni azonban nem szabad, ugyanis védett növény, egyetlen szál eszmei értéke 10 ezer forint – számolt be a Tények.

hóvirág

Nyílik a hóvirág a Somogy megyei Sántos közelében fekvő erdőben (Fotó: MTI/Varga György)

Sőt akár komolyabb büntetést is kaphat, az aki leszakítja. „A hóvirágot hazánk jogszabályai védik, így aki azt jogellenesen megszerzi, forgalomba hozza, az országból kiviszi, az országon átszállítja, azzal kereskedik, azt károsítja vagy elpusztítja, az bűntett miatt alapesetben 3 év börtönnel is büntethető, míg szélsőséges esetben 1-től 5 évig terjedő szabadságvesztés is fenyegeti” – hívta fel a figyelmet Tran Dániel ügyvéd.

Egy mezőgazdasági szakember szerint teljesen időben nyíltak most, csak a hótakaró hiányzik, ugyanis az alól szoktak kibújni. „Gyakorlatilag erdőkben, ahol összefüggően vadon terem, egész hóvirágmezőket látni, de a kiskertekben is már megjelent” – mondta el Ézsiás Antal, mezőgazdasági mérnök.

Olvass még növényekről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top