nlc.hu
Aktuális

A semmibe érkeznek a menekültek Tiszabecsnél

A semmibe érkeznek a menekültek Tiszabecsnél, a magyar állam részéről nem kapnak segítséget

Tiszabecs határtelepülés az ukrán-magyar határon, és rengeteg menekült kel itt át. A Magyar Hang információi szerint a magyar állam részéről senki nem fogadja őket, senki nem ad számukra információkat és senki sem segít nekik.

Tiszabecsnél a semmibe érkeznek meg az Ukrajnából jött menekültek, akik közül sokan gyalogosan érkeznek. Egy-egy rendőrautó néha elhajt mellettük, de ezt leszámítva a határátkelőhely környékén a magyar állam nem képviselteti magát – jelenti a Magyar Hang tudósítója.

Ukrajnai menekültek Tiszabecsnél

Tiszebecsnél gyalogolnak az Ukrajnából érkező menekültek segítséget remélve (fotó: Janos Kummer/Getty Images)

Nincs orvos, információs sátor, nincsenek katonák és nincs busz sem. A beszámoló szerint az egyetlen kivételt a tiszakóródi református önkéntesek jelentik, akik teát és szendvicseket osztanak az érkezőknek, a helyi lelkész pedig felajánlotta, hogy éjszakára befogad annyi embert a parókiára, amennyi csak elfér. A menekültek jelentős része határon túli magyarokból áll, és a tudósító szerint a nem létező fogadtatás miatt olyan érzésük van, mintha a magyar állam lemondott volna róluk. Az innen tizenkilométerre lévő városokban ugyan nyitottak meg tornatermeket az ideiglenes elszállásolásukra, de erről senki sem mond semmit az érkezőknek. Aki tud, rokonokhoz, barátokhoz megy, de ez a lehetőség sokaknak nem adott. Többen kisgyerekekkel várakoznak itt már órák óta. Többségüknek alig párezer forintja, vagy ennek megfelelő hrivnyája áll rendelkezésre, és arra várnak, hogy a magyar állam legalább minimális segítséget nyújtson nekik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top